Fine Acts стартира кампания за създаването на първата илюстрирана книга за сексуално образование за момичета в България

Стартира кампания за създаването на първата илюстрирана книга за сексуално образование за момичета 28 май 2019 г., София По случай Международния ден за действие по отношение на женското здраве, 28 май, глобалната платформа за социално ангажирани креативни решения Fine Acts стартира кампания за създаването на първата илюстрирана книга за сексуално образование за момичета в България.

 

 

 

 

Всички деца в България страдат от липсата на сексуално образование – според данни, изнесени от Омбудсмана на Република България през 2017 г., едва в 10% от училищата има такива часове. България, заедно с Румъния, е на първо място по нежелана бременност в Европа при момичетата между 15 и 19 години (източници: WHO, UNPD) . Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са теми “табу” в България. Книгата “В като Вагина” разглежда важни теми като тялото и отношението към него, менструацията, секса, сексуалното здраве и още много. Изданието поднася важна информация по леснодостъпен начин, с помощта на илюстрациите на Борислава и Михаела Караджови (с артистичен псевдоним Borislava Willnevermadeit и Stalker Since 1993). Книгата разбива вредни митове, предлага практически съвети и насърчава любопитството на момичета и жени към проучване и говорене за въпросите, свързани със сексуалното здраве. Всеки може да подкрепи книгата чрез страницата на кампанията в Indiegogo, международна платформа за набиране на средства за артистични и предприемачески инициативи. Събраната сума ще покрие разходите по издаването и безплатното разпространение на образователния материал. Книгата ще се разпространява безплатно сред целевите групи, с подкрепата на партньорите ни Loveguide.bg, Български фонд за жените, и Български хелзинкски комитет. Изданието ще бъде свободно достъпно и онлайн.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.