Физикът Мордехай Вануну с удължена забрана да напуска Израел

Израел отново забрани на физика Мордехай Вануну да напуска страната. Вануну, който излежа 18 годишна присъда за предателство и шпионаж, няма да може да произнесе реч пред британския парламент, където беше поканен да говори този месец.

Решението беше взето от израелското Министерство на вътрешните работи и от Централния военен окръг в състава на въоръжените сили на страната. Двете институции удължиха срока на забраната за пътуване, наложена на Вануну след излизането му от затвора през 2004 година. Според решението на съда, макар и да е вече на свобода, Вануну няма право да пътува в чужбина, нито да говори с пресата.

Мордехай Вануну беше осъден в края на 80-те години заради това, че през 1986 година е предал на британски вестник секретна информация. Според данните на Вануну, който е бивш техник в ядрения изследователски център в пустинята Негев, Израел разработва програма за ядрено оръжие.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.