Флашмоб против расисткото нападение пред Народна библиотека

Споделете статията:

Днес в 18 часа пред Националната библиотека се състоя флашмоб под надслов „Фашизмът не е мнение, а престъпление”. Няколко десетки души неколкократно блокираха пешеходната пътека, свързваща Университета с градинката до Народното събрание, предизвиквайки задръствания на много оживения по това време автомобилен трафик. Между тях имаше университетски преподаватели, студенти и други, предимно младежи.

Акцията представлява протест срещу нападението на двойката Яна и Хишам – бременна българка и съпруга й мароканец. Те бяха бити пред библиотеката от расисти във вторник, защото си разменяли любовни думи на английски език, което разгневило ксенофобите. По думите на пострадалите близо до произшествието е имало полиция, която е отказала да се намеси. Все още няма информация нападателите да са намерени и арестувани.

Демонстрантите носеха плакати с надписи „Фашизмът не е мнение, а престъпление”, „Солидарност с Яна и Хишам”, „Не на расизма”, „Ксенофобията убива, властта прикрива”. По време на акцията участниците в нея непрекъснато скандираха тези лозунги.

This slideshow requires JavaScript.

Проявата бе организирана чрез социалната мрежа Фейсбук. Подготовката й не беше публична. Според участници в проявата това се е наложило от съображения за сигурност – за да не нападнат расисти участниците във флашмоба.

Преди четири години младежи, отиващи на митинг в защита на чужденците в България, бяха пребити с метални пръти. Двама от тях получиха сътресение на мозъка. Делото срещу нападателите още не е приключило.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.