В София се проведе флашмоб срещу насаждането на етническа омраза

Споделете статията:

Флашмоб срещу насаждането на етническа омраза се проведе снощи в София. Той беше организиран по-рано същия ден във Facebook. В него се включиха няколко десетки участници. Флашмобът се случи, след като по-рано тази седмица бяха съборени единствените жилища на пет семейства от ромската махала в Гърмен. Жители на гърменското село Осиково категорично отказаха хората, останали без дом, между които двумесечно бебе, да бъдат приютени в сградата на училището в селото, която не се използва. Те заявиха, че предпочитат да запалят училището, вместо в него да има роми.

“През последните месеци се наблюдава активна кампания от страна на частните медии за създаване на взривоопасен климат на етническа омраза между българи и роми. Много репортажи по две от националните телевизии – “Нова” и bTV – съвсем логично доведоха до ескалиране на напрежението между българи и роми първо в село Гърмен, Югозападна България, а сега и в софийския квартал Орландовци. Това бяха малки битови скандали, които дадоха повод на неонацистките групи у нас, ежедневно проявяващи расизъм, да се намесят в „конфликтите“, да ескалират напрежението и в крайна сметка да ги окървавят”, се казва в декларация, която участниците във флашмоба раздаваха на минувачите като листовка.

Авторите на декларацията осъждат “не само агресивните прояви на неонацистите от футболните агитки, на чиито действия най-после трябва да се сложи край, но също така и институционализирания и медиен расизъм, който ловко подменя „врага“ и за съжаление успешно насочва омразата на хората не към самозабравилия се елит, а към най-бедното, маргинализирано и гетоизирано малцинство в България.”

“Причините и виновниците за социалната криза лесно биват забравяни от промитите (не без съдействието на основните телевизии) мозъци на хората и биват пренасочвани към „крадливите и престъпни цигани“. Този расистки стереотип не се запитва колко роми у нас са били и са шефове на фалирали банки или пък министри в подали и неподали оставка корумпирани правителства”, е заключението в листовката.

Флашмобът тръгна от градинката пред Централна баня. Участниците за кратко блокираха движението на кръстовището на “Мария Луиза” и “Екзарх Йосиф”, като скандираха лозунги, между които “Ромите ли окрадоха милионите”, “Ромите са едни от нас”, “Незаконните постройки са на морето, а не в махалата”, “За милиони няма закони, за кокошка няма прошка”.

След това участниците продължиха по тротоара на “Екзарх Йосиф”, но на пресечката с “Княз Борис I” бяха спрени от полицаи, които им казаха, че участват в неразрешена проява. Представители на протестиращите отговориха, че режимът за провеждане на публични събития не е разрешителен, а уведомителен.

Шествието се върна назад, мина покрай Централни хали и зави по “Пиротска”, скандирайки лозунги в подкрепа на ромите и против расизма. Когато отново стигнаха до “Княз Борис I” обаче, участниците бяха обградени от полицаи, които взеха личните карти на някои от тях за проверка.

На въпрос имат ли право да вземат документите им за самоличност и няма ли опасност да ги загубят, представител на полицията уведоми присъстващите, че личните им карти са държавна собственост. “И много от парите на КТБ бяха държавна собственост, ама сега ги няма”, отговори участник във флашмоба.

Личните карти бяха върнати след около половин час. През това време участниците във флашмоба разговаряха с полицаите и с проявяващи интерес минувачи за отношението към ромите и бежанците в България, за политиката и международното положение.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.