Фондова борса в САЩ ще изисква от всички компании да имат поне един директор жена или представител на малцинство в рамките на две години

Фондовата борса NASDAQ в САЩ, специализирана за акциите на високотехнологични компании – производство на хардуер, софтуер ще изисква от всички регистрирани компании да приемат нови правила, свързани с разнообразието и оповестяването на борда, съобщиха от пресслужбата й.

Нови правила ще изискват повечето регистрирани компании да ги спазят или публично да обяснят защо не могат да назначат жена и представител на малцинство в бордовете си. Всички компании трябва да имат поне един директор жена или представител на малцинство в рамките на две години от въвеждането на изискването. Чуждестранните и по-малките компании ще имат по-голяма свобода на избора – те ще могат да назначат две жени в бордовете си.

Очаква се всички компании да имат един разнообразен директор в рамките на две години от одобрението на новото правило от SEC.

„Нашата цел с това предложение е да осигурим прозрачна рамка за компаниите, котирани на Nasdaq, да представят ефективно състава на борда и философията на разнообразието на всички заинтересовани страни“, каза главният изпълнителен директор на Nasdaq Адена Фридман.

„Ние вярваме, че това правило за списъка е една стъпка в по-широкото пътуване за постигане на приобщаващо представителство в цяла корпоративна Америка“, каза тя.

Борсовият оператор заяви, че над две дузини проучвания са установили връзка между различни бордове и по-добри финансови резултати и корпоративно управление.

Правилото все още не е въведено. То първо трябва да бъде одобрено от американската Комисия по търговия с ценни книжа и борси, където вече е внесено.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.