Фотобиеналето „Фодар“ за хуманистична фотография все пак се състоя

Поради кадри от нарко-гетото в Маями, местни фактори в Плевен оказват съпротива в града да се състои Фотобиенале „Фодар“2019. София става любезен домакин на културното събитие и  фотографи от Иран, Украйна, Италия, Франция, България, представят във фоайето на Централна гара своите творби. Зрителите имаха възможност да видят световни автори и фотографии с ярка социална експресия и  силни послания.

Основен двигател на събитието е Антоан Божинов, преподавател по полиграфия и полиграфия във ФЖМК на СУ“Св. Климент Охридски“.  През 1999 г. заедно с колеги и съмишленици той създава фондация „Фодар”, която и до момента провежда единственото в страната международно фотобиенале.

Известните ценители и експерти на съвременната фотография като доц. Георги Лозанов, литературният критик доц. Йордан Евтимов, произнесоха приветствие към творците. Преподавателят по социална психология Румен Петров, член на „Маргиналия“ представи интересна интерпретация на кадрите.

Бяха връчени наградите за хуманистична фотография на 10-тото международно фотобиенале ‘Фодар’. Сред наградените са творците от Иран, Украйна, Швеция, Италия.

 

Голямата награда получи Adel Pazyar,Иран.

Снимките му са от затвор където малки престъпници осъдени на смърт, изкачват навършване на пълнолетие, за да бъдат екзекутирани

 

 

Събитието е подкрепено от Столична програма ‘Култура’, Държавно предприятие ‘Национална компания железопътна инфраструктура“ и Културния център на СУ ‘Св. Климент Охридски’,

Съорганизатори са Национална галерия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.