Фотоизложба „НеБългарите“ против ксенофобията

Фотоизложба „НеБългарите“ беше открита в София на 20 октомври. Тя показва живота на чужденците в България. София е поредният град, колекцията от снимки гостува, след Бургас, Пловдив, Велико Търново и Варна. Изложбата ще остане в галерия „VIVACOM Art Hall“, на ул. „Генерал Гурко“ № 4 до 24 октомври.

Представянето на снимките се осъществява в рамките на проекта „НеБългарите“ на Фондация „Free Speech International“ в партньорство с „Мулти култи колектив“ в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Той се се изпълнява и със съдействието на списание „Vagabond“, издавано от Антони Георгиев, който е ръководител на проекта и автор на фотосите. Димана Трънкова е автор на интервютата, придружаващи фотосите.

Авторите изхождат от факта, че у нас постоянно живеят около 43 000 чужденци, или 0,6% от населението, от които около 11 000 са граждани на Европейския съюз, заселили се в България по най-различни причини – за бизнес, понеже работят тук, понеже са женени/омъжени за български граждани и т.н. Другите са от четирите краища на света. Има и около 11 000 бежанци, от които около половината са получили бежански или хуманитарен статут.

Според членовете на екипа на проекта всекидневният живот на тези хора, избрали да живеят у нас, е непознат за нашата общественост. Затова те си поставят задачата чрез множество снимки да покажат моменти от начина им на живот у нас.

Във връзка с бежанската вълна у нас има бум на ксенофобията и расизма, обръщат внимание авторите на изложбата. Целта ѝ, според тях, е да покаже: „кои са хората, върху които с лекота се лепват стереотипи? Какви чувства изпитват американският предприемач и руският художник в София към втория си дом? Достатъчно сигурно ли е за един бежанец мюсюлманин от Близкия изток да се разхожда по българските улици? Лесно ли е да правиш собствен бизнес в България, ако лицето ти е с няколко нюанса по-светло – или по-тъмно?“

В изложбата има снимки на различни различни хора – от такива, живеещи в луксозни домове, до такива, които , като бежанците например, живеят в мизерия. Според организаторите ѝ тя може да помогне гражданите на България да осмислят своята идентичност без омраза, ксенофобия и расизъм.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.