Франция и Русия атакуват Ислямска държава

Във вторник Франция и Русия бомбардираха цели на Ислямска държава в Сирия, наказвайки организацията за атаките в Париж и за сваления руски самолет, с общ брой жертви 353 души. Това са първите опити за възможен военен съюз, съобщава Ройтерс.

Ислямска държава пое отговорност за координираните нападения в Париж, на 13.11 и за свалянето на руския самолет над Синай на 31.10. с твърдението, че това е възмездие за френските и руски въздушни нападения в Ирак и Сирия. Все още съвземаща се след кръвопролитието, в което загинаха 129 души, Франция отправи безпрецедентен призив към Европейския съюз за подкрепа. Разследващите твърдят, че са отбелязали прогрес в разкриването на заговора, започнат в Сирия и развит в Белгия.

В петъчната нощ в Париж са загинали седем от нападателите, но на запис се вижда, че двама мъже, не един, както бе казано по-рано, са директно свързани с операцията, но впоследствие избягват.

Полицията също откри две места в Париж, където бойците са били отседнали преди терористичния акт да започне. Открита е и трета кола, използвана в операцията. В Москва Кремъл потвърди, че бомба е унищожила самолета миналия месец, убивайки 224 души. Президентът Владимир Путин заяви, че ще преследва отговорните и да учести въздушните удари срещу ислямистите в Сирия.

 „Работата на силите ни в Сирия не просто трябва да бъдат продължение”, каза той, „но трябва по-такъв начин да се интензифицират, че престъпниците да разберат, че разплатата е неизбежна.” Сирийските цели, ударени от руските бомбардировачи, включват главния град на организацията Рака.

Париж и Москва не са координирали операциите си, но френският президент Франсоа Оланд призова за глобална кампания срещу радикалите след парижките атаки. От Кремъл съобщиха, че Путин е говорил с Оланд по телефона и е наредил руския флот да установи контакт с френските морски сили, които се насочват към Средиземно море, водени от самолетоносач и да се отнасят към тях като към съюзници.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.