Франция: линч над ромски младеж предизвика гнева на президента

Президентът Франсоа Оланд остро осъди нападението срещу 16-годишен румънец от ромски произход, който се бори за живота си в парижка болница. Младежът е бил нападнат от дванайсетина души, които са го обвинили в кражба, твърдят полицейски източници, цитирани от Радио Франс Ентернасионал.

Инцидентът се е състоял още на 13 юни, но едва сега достига до пресата. Младежът е живял с родителите си в ромски лагер в бедното парижко предградие Пиерфит-сюр-Сен и вече е бил задържан за кражби.

В петък вечерта той е бил открит в пазарска количка на близкия супермаркет. Намирал се е в безсъзнание, свит на кълбо, с кръвоизливи и множество рани по главата. След като е получил помощ в местната болница, младежът е бил прехвърлен в по-добре екипирана болница в Париж. Има опасност за живота му, посочва радио БеЕфЕм.

Президентът Франсоа Оланд осъди това „неподлежащо на оправдание и описание насилие, което руши всичките принципи, на които се крепи“ републиката.

Министър-председателят Манюел Валс призова „в най-бързи срокове да бъдат разкрити и изправени пред правосъдието извършителите на този неприемлив акт“.

Властите в Букурещ също призоваха Франция максимално бързо да открие виновните.

Групово нанесеният побой в Пиерфит-сюр-Сен идва година след груповото нападение върху цял ромски лагер в Сен-Дьони – друго парижко предградие. През юли 2013 г. петнайсетина французи от африкански произход, опезопасени с каски и ръкавици, нападнаха с бейзболни бухалки ромски лагер, унищожиха мястото, обитавано от ромите и раниха тежко един човек, припомня вестник „Фигаро“.

През септември 2009 г. коренните жители на предградие в Марсилия подпалиха местния ромски лагер.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.