Франция одобрява компрометиран закон за имиграция и даване на убежище

 

Във Франция търсещите убежище често нощуват в тежки условия, а лошо извършени процедури нерядко оставят непридружени мигриращи деца на произвола на съдбата, без дом и без да получат грижите, които заслужават, съобщава Хюман РайтсУотч.

Но вместо да се заемат с тези предизвикателства или да поправят пропуските в съществуващите закони, законодателите са решили да придвижат напред проблематичен нов имиграционен и даващ убежище закон, който може още повече да затрудни хората при получаването на нужната защита.

Основната цел на прокарания на 01 август закон изглежда е получаването на убежище да стане още по-трудно. Трябва да се кандидатства до 90 дни след влизането на френска територия или да се премине бърза процедура, но с по-малко гаранции.

Правата за обжалване са ограничени. Някои кандидатстващи за убежище, които са били отхвърлени, включително онези от държавите смятани за „безопасни”, могат да бъдат депортирани дори преди съдът да се произнесе за тяхното обжалване. Докато безопасното извеждане от страната на онези, на които им е било отказано убежище, е все още в сила, новите правила чувствително увеличават риска хората, които се нуждаят от защита, да бъдат погрешно екстрадирани и да срещнат смъртта, да бъдат подложени на мъчения или други непоправими вреди.

В миналото Европейският съд за правата на човека е отправял критики към Франция заради системата, която позволява миналите по бързата процедура търсещи убежище да бъдат екстрадирани преди обжалванията да бъдат изслушани. Изглежда новият закон ще запази подобното им щателно разглеждане в съдилищата.

Новият закон има и някои положителни страни. Той удължава разрешенията за престой от една до четири години за хора, на които им е дадена „спомагателна” защита, но не пълен статут на бежанци, както и премахва от списъка с безопасните държави на произход онези, чиито правителства преследват представители на ЛГБТ общността.

Законът също така прави изключение за престъплението при подпомагане на бежанци без документи, когато е извършено със „стриктно хуманитарна цел”. Но законодателите нямат голям избор заради скорошната наредба на Конституционния съд, че солидарността не трябва да бъде криминализирана, а някои групи са притеснени, че съдиите биха могли да интерпретират в много тесен смисъл хуманитарното изключение по начин, който позволява преследвания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.