Франция оттегля своя кандидат за посланик във Ватикана – гей

Френският президент Франсоа Оланд вероятно ще оттегли хомосексуалния си кандидат за посланик във Ватикана. Това става след 10-месечна дипломатическа битка, съобщи френският вестник „Либерасион“, цитиран от PinkNews, като се позова на собствени източници.

Франция няма да номинира нов посланик в страната на Светия престол до 1917 г.

През януари френското правителство избра дипломата Лоран Стефанини, който е открит гей, да оглави мисията на страната във Ватикана, където е центърът на католицизма.

Обикновено номинациите за посланик се одобряват в рамките на няколко седмици. През април обаче стана ясно, че Ватиканът замразява избора на посланик на Франция, като изобщо отказва да коментира номинацията. Тогава Франсоа Оланд отказа да оттегли кандидатурата, но според източниците на „Либерасион“ десет месеца след подаването на кандидатурата е отстъпил.

Това е вторият подобен случай – Франция номинира кандидат за посланик на Ватикана, който е гей, и през 2007 г. Тогава също номинацията беше оттеглена след липса на отговор.

„Има фрапантно противоречие между отвореността, която демонстрира папата по отношение на хомосексуалните и факта, че се отказва номинацията на Лоран Стефанини. Това не е много милостиво поведение“, отбеляза историкът Филип Левийан, който е изтъкнат специалист по папството.

„Големи „топки“ се искат да не отстъпваш пред папата, не разбирам защо не го кажем по-силно“, изрази разочарованието си представител на правителството. „Ако капитулираме пред Ватикана, това е победа за френските фундаменталисти и туйто, не може така. Но не приемаме открито това положение. Това е поражение“, добави друг съветник на правителството.

Въпреки известното изказване на настоящия папа Франциск, че ако Бог е създал някого гей, той не може да го съди, католическата църква се противопоставя на легализирането на хомосексуалните бракове. Миналата седмица папата заяви, че еднополовите бракове са „временна мода“.

Ватиканът запази мълчание след изтичането на информация, че финансира клиника за „лечение от хомосексуалността“ за свещеници.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.