Франция реши да криминализира училищния тормоз

Френският парламент гласува да обяви тормоза в училище за престъпление, наказуемо със затвор и глоба. Според депутатите обществото се нуждае от предупредителен сигнал относно сериозността на проблема с насилието в училище. Предложеният закон беше подкрепен от министъра на образованиетоЖан-Мишел Бланкер, предава в. “Гаридън“.

Счита се, че едно на всеки 10 френски деца е тормозено от връстниците си, а социалните мрежи само допринасят за публичните подигравки и унижения. Проектомярката беше одобрена от долната камара в сряда и сега ще бъде гласувана в горната камара. Очаква се законът да бъде приет през февруари. Престъплението “училищен тормоз“ обхваща не само ученици и студенти, но и пресонала, който работи в учебните заведения. Присъдата ще бъде три години затвор и глоба до 45 000 евро. Ако жертва на тормоз посегне на живота си или се опита да направи такова нещо, максималната санкция може да се увеличи до 10 години и 150 000 евро глоба. Законодателството също така увеличава ресурсите за превенция и образование.

Повечето от депутатите подкрепиха законопроекта, а левицата го разкритикува като твърде репресивен. “Ние не подкрепяме криминализирането на малолетните и засилването на репресиите“, каза депутатът Мишел Виктори. Други нарекоха законопроекта “илюзорна и демагогична свръхреакция“

Съпругата на френския президент Еманюел Макрон, Брижит, която е бивша учителка, е превърнала борбата с тормоза в училище във фокус на благотворителната си дейност в Елисейския дворец.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.