Франция с рекорден брой заразени с COVID-19 ученици, седмица след връщането им в училище

Франция отчете рекорден брой от 70 ученици, заразени с новия коронавирус, след като през изминалата седмица премина към отваряне на училищата, обяви в понеделник министърът на образованието на страната, цитиран от „The Business Insider“.

На 17 март Франция затвори всички училища и висши учебни заведения като част от опитите за ограничаване разпространението на заразата.

Към момента във Франция има потвърдени над 180 000 случая на COVID-19, a починалите от респираторното заболяване към 18 май са над 28 000 души.

След двумесечна общонационална карантина страната започна поетапното отпускане на ограничителните мерки, отваряйки магазини, предучилищни и основни училища.

По информация на ежедневника “France 24” класовете на предучилищните заведения са ограничени до 10 деца, а на основните училища до 15.

Министърът на образованието на Франция Жан-Мишел Бланкер коментира в интервю от понеделник за френското национално радио “RTL”, че към понеделник са регистрирани 70 нови случая на заболели от COVID-19 деца за периода от една седмица след отварянето на учебните заведения. Бланкер подчерта, че 70-те случая са малка част от общо 1,4-те милиона деца завърнали се в класните стаи. По негови думи ръстът е бил неизбежен. Той обяви по радиото, че връщането в училищата е изложило някои деца на нова опасност от зараза и че засегнатите училища веднага се затварят. Според френски медии вече са затворени по спешност седем училища в северна Франция.

Министърът не уточни дали 70-те случая на Ковид-19 са сред ученици или сред учители. Като се има предвид, че инкубационният период на вируса е няколко дни, вероятно е хората да са били заразени още преди отварянето на училищата.

Той поясни още, че училищата с регистрирани огнища на заразата ще бъдат незабавно затваряни.

Франция е от редицата европейски страни, сред които Германия, Дания, Норвегия, Чехия и Полша, започнали поетапно повдигане на ограничителни мерки, което експерти предупреждават, че ще е бавен и стриктно следен процес.

Дания се превърна в първата европейска страна, която отвори училищата през изминалия месец, което доведе до опасение от страна на родителите, че децата им биват използвани като опитни мишки за изпробване на правителствените мерки.

Въпреки това европейските власти омаловажават опасността от завръщането на децата в училищата, подчертавайки, че отсъствието от училище би било по-вредно за тях в дългосрочен план.

“Би имало тежки последици за учениците, в случаи че се наложи да пропуснат още месеци от образованието си”, коментира Бланкер, цитиран от “The Guardian”.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.