Франция се бори със зловещия „фемицид“ – убийство на жена заради пола й

Разтърсващият случай с убийството на Джули Дуиб от бившия й мъж я превръща в поредната жертва от общо 101 жени загинали само за 2019 г. след домашно насилие. Според данни на френското правителство, в страната жена бива убита от своя партньор или бивш партньор на всеки три дни, пише сайтът webcafe.

Последният такъв случай е от 31 август, когато тялото на 21-годишната Саломе e открито под купчина боклуци и клони в близост до жп гарата в Кан сюр Мер, Южна Франция. Убийството е извършено от партньора й след кавга на улицата. Случаят предизвика сериозна вълна от гневни реакции и желание за промяна в страната.

Френският президент Еманюел Макрон, както и прокурори и адвокати, започват да третират проблема с набиращия все по-голяма популярност термин „фемицид“ (от английското femicide) – убийство на жена заради пола й или заради домашно насилие. Преди дни френското правителство откри национален дебат в опит да подчертае това явление и да обърне повече внимание на особения характер на този тип престъпления. Във френския наказателен кодекс не е признат фемицидът, но Марлен Шиапа, зам.-министър по въпросите на равенството между половете, сега повдига темата за официалното признаване на термина.

Франция е една от европейските държави с най-голям брой подобни убийства, според данни на ЕС от 2017 г., които я поставят на второ място само след Германия. Ужасяващата статистика води до широко разпространена кампания, призоваваща правителството да разгледа отново системата, която понастоящем не защитава жените от насилие от страна на техните партньори или бивши партньори.

На 3 септември правителството даде началото на публични консултации по темата с домашното насилие, които ще продължат до 25 ноември – Международния ден за борба срещу насилието над жени. През тези 12 седмици в цяла Франция ще се проведат 91 конференции за обсъждане как да се предотврати насилието над жени, да се защитят жертвите на домашно насилие и да се наказват нарушителите

При актовете на домашно насилие не става дума за разногласия вътре в двойката, при които вината се споделя от двамата партньори. Много често това е процес на сексистки контрол, който е толкова вкоренен в нашия манталитет и навици, че някои мъже са свикнали с тази безнаказаност на деянията си“, коментира премиерът на Франция.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.