Франция: спорна поправка в закон ще блокира “терористични” сайтове

Френският парламент прие вчера поправка в Закона срещу тероризма, според която интернет сайтове ще могат да се блокират административно, без съдебно решение. Поправката важи конкретно за сайтове, които “проповядват” или “подбуждат към тероризъм”, съобщи френското издание “Льо Монд”.

Това се случи, след като трети западен журналист беше убит от джихадисти и в контекста на почти хиляда сайтове на френски език в джихадистките мрежи.

Депутати еколози, социалисти, както и от Съюза за народно движение (бившата партия на Никола Саркози) критикуваха промяната в закона като опасна и неефективна.

Парламентът във Франция прие поправката, предложена от докладчика по проектозакона, депутата от Социалистическата партия Себастиан Пиетрасанта. След нея разследващите органи вече няма да са длъжни да изчакват отговор от хостинг компании или от собственици на сайтове, за да блокират достъпа до определено съдържание.

Депутатите приеха и изменение в закона, според което трябва да има квалифицирано лице, което да наблюдава броя на блокираните сайтове и причините за спирането на достъпа до тях, и да представя резултатите си в годишен доклад.

“Доказано е, че спешните мерки и вмешателства в правото водят до замърсяване на наказателното право като цялото”, се казва в коментар на “Льо Монд” по темата. Според изданието Франция върви по пътя на американските служби за сигурност, които, за да изолират терористите, на практика шпионират цялото население.

Още през 1978 г. Европейският съд изразява тревога до какви крайности може да стигне принципът на прилагането на “върховенството на закона”. По делото “Клас срещу Германия” съдът се произнася така: “Като осъзнава опасността, присъща на такова законодателство, (…) да подкопае или дори да унищожи демокрацията с мотива за отбрана, съдът постанови, че държавите не могат в името на борбата с шпионажа и тероризма да приемат всякакви мерки, които смятат за подходящи.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.