Франция въвежда опростена процедура за транс хората

Франция одобри опростени правила за правно признаване на идентичността на транс хората, които не включват медицинска намеса. Парламентът гласува тази седмица за нов механизъм за правно признаване на трансполовите лица, който ще бъде много по-достъпен от досегашния, съобщи PinkNews.

След промяната вече няма да се налага трансполовите хора да бъдат стелиризирани, за да се признае полът, с който се идентифицират, както е по сега действащото законодателство. Няма да се изисква и доказателство за проведени медицински процедури.

Въпреки това, активисти обръщат внимание на някои проблеми в законопроекта. Например младежите няма да имат достъп до правно признаване на половата си идентичност и не разрешено хората сами да определят пола си – това трябва да стане със съдебно решение. В страни като Дания, Малта, Ирландия и Норвегия самоопределението е достатъчно основание за правно признаване.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.