Френската полиция прогони няколко стотин нередовни имигранти от лагера в Кале

Имигранти от Азия, Африка и Близкия Изток бяха прогонени от френския град Кале, а двата им лагера бяха разтурени. Полицейската акция засегна около 800 души, живеещи на палатка близо до пристанището, предаде Би Би Си. Според АФП прогонените са 550 души, а съборените им палатки – общо 205.

Префектът на северния департамент Па-дьо-Кале Дьони Робен потвърди новината. Той се позова на две причини за полицейската акция: струпване на твърде много нередовни имигранти на едно място, както и епидемия от краста, регистрирана в района. В двата лагера няма течаща вода, нито тоалетна. Между 20 и 25 на сто от имигрантите са заразени, каза Робен, цитиран от вестник „Льо Монд“.

Пристанището в Кале, което осигурява феритботна връзка с Великобритания, е едно от традиционните места за събиране на нередовни имигранти. „Ние сме тук, за да се опитаме да стигнем до Англия. Там очакваме да се отнасят по-добре към нас, отколкото във Франция“, казва 30-годишен гражданин на Еритрея пред вестника. Той твърди, че имигрантите по няколко пъти биват залавяни и връщани обратно в Кале от френската полиция, преди да достигнат английския бряг.

През 80-те и 90-те години струпването на имигранти е довело до създаването наблизо на център на Червения кръст, уточнява Би Би Си. През 2002 г. центърът е разпуснат от френските власти. В последните десетина години заплахата от епидемии е основна причина за разгонване на имигрантски лагери в района.

Новината за полицейската акция в Кале идва дни след изборите за европейски парламент, които във Франция бяха спечелени от крайната десница. В град Кале малко над 31 на сто от избирателите гласуваха за Националния фронт на Марин Льо Пен.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.