Френската полиция прогони няколко стотин нередовни имигранти от лагера в Кале

Имигранти от Азия, Африка и Близкия Изток бяха прогонени от френския град Кале, а двата им лагера бяха разтурени. Полицейската акция засегна около 800 души, живеещи на палатка близо до пристанището, предаде Би Би Си. Според АФП прогонените са 550 души, а съборените им палатки – общо 205.

Префектът на северния департамент Па-дьо-Кале Дьони Робен потвърди новината. Той се позова на две причини за полицейската акция: струпване на твърде много нередовни имигранти на едно място, както и епидемия от краста, регистрирана в района. В двата лагера няма течаща вода, нито тоалетна. Между 20 и 25 на сто от имигрантите са заразени, каза Робен, цитиран от вестник „Льо Монд“.

Пристанището в Кале, което осигурява феритботна връзка с Великобритания, е едно от традиционните места за събиране на нередовни имигранти. „Ние сме тук, за да се опитаме да стигнем до Англия. Там очакваме да се отнасят по-добре към нас, отколкото във Франция“, казва 30-годишен гражданин на Еритрея пред вестника. Той твърди, че имигрантите по няколко пъти биват залавяни и връщани обратно в Кале от френската полиция, преди да достигнат английския бряг.

През 80-те и 90-те години струпването на имигранти е довело до създаването наблизо на център на Червения кръст, уточнява Би Би Си. През 2002 г. центърът е разпуснат от френските власти. В последните десетина години заплахата от епидемии е основна причина за разгонване на имигрантски лагери в района.

Новината за полицейската акция в Кале идва дни след изборите за европейски парламент, които във Франция бяха спечелени от крайната десница. В град Кале малко над 31 на сто от избирателите гласуваха за Националния фронт на Марин Льо Пен.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.