„Фронтекс“ пред миграционен експерт: бежанците са по-малко, отколкото отчитаме

Европейската агенция „Фронтекс“ призна, че понякога преброява едни и същи търсещи убежище повече от веднъж. Тя направи това на официалния си акаунт в социалната мрежа в Туитър в отговор на миграционния експерт Нандо Сигона, съобщи самият той в британското издание The Conversation. „Фронтекс“ координира работата на страните членки на ЕС по охраната на външните му граници и предоставя официалната информация за броя на мигрантите, които ги пресичат.

Преди седмица „Фронтекс“ съобщи, че за първите 9 месеца от 2015 г. в Европейския съюз са влезли 710 000 мигранти. Тази бройка е значително по-голяма от обявената от ООН и Международната организация по миграция 590 000, която се отнася конкретно за хората, които са влезли в Европа незаконно по море, твърди Нандо Сигона. Според него тези данни са важни, защото те имат дълбок ефект върху публичния дебат за бежанската и миграционната криза. Те бързо се разпространяват от медиите и се използват от антиимиграционно настроените политици като аргумент да се затворят границите, допълни той.

„От известно време съм загрижен как „Фронтекс“ събира, сверява и представя данни от различни източници. Тревожа се, че агенцията смесва броя на преминаващите границата с броя на хората, които реално влизат в ЕС“, сподели миграционният експерт, който работи в Оксфорд и Бирмингам, и поясни:

„Двете неща не са непременно едно и също, особено ако имаме предвид сухопътния маршрут от Гърция през Балканите. Хората, които пристигат в Гърция, се преброяват от „Фронтекс“ като преминаващи външните граници на ЕС. Съвсем същите хора обаче после напускат ЕС към страни като Албания, Македония и Сърбия, само за да влязат отново през Унгария или Хърватия с цел да стигнат до предпочитаната си дестинация (като Германия). Ако по някаква причина страна членка на ЕС върне хората в транзитна държава (както Унгария правеше със съседната ѝ Сърбия) и те отново влязат в Европейския съюз, се появяват в данните на „Фронтекс“ за трети път.“

Сигона решава да попита „Фронтекс“ в „Туитър“ как могат да бъдат сигурни, че не броят двойно, защото не всеки е идентифициран и хора преминават по няколко външни граници на ЕС.

Той признава изненадата си, че само след броени минути получава „забележително честен“ отговор. От „Фронтекс“ казват, че месечните им статистики включват всички хващания на чужденци на външните граници на съюза. „Хората, пристигащи в Гърция, ще бъдат преброени отново, когато влизат в Холандия“, твърдят от агенцията:

След този отговор „Фронтекс“ добави уточнение с аналогично съдържание в прессъобщението си за медиите. Въпреки това заглавието му остава непроменено – в него пак става въпрос за 710 000 мигранти.

„За мен тази история е напомняне, че всички ние трябва да сме по-внимателни как числата на бежанската криза се използват от различните въвлечени в това актьори“, каза Нандо Сигона и заключи, че според него „Фронтекс“ трябва да носи повече отговорност да действията си, особено като се имат предвид разширяващите се правомощия на агенцията, които страните членки ѝ предоставят.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.