Футболният клуб „Челси” праща фенове-антисемити на наказателна обиколка в Аушвиц

Британският футболен клуб „Челси” вместо да ги наказва, планува да праща свои фенове, хванати да надават антисемитски възгласи, на обиколка в лагера на смъртта Аушвиц, съобщава JTA.

Собственикът на отбора, Роман Абрамович, който е евреин, е предложил инициативата, за да се справи с антисемитизма, както се твърди в доклад публикуван в средата на октомври. „Челси” ще покрива всички разходи.

Според доклада обиколките ще заменят настоящата политика на изгонване и недопускане на фенове и ще бъдат „образователни”. Провинените, които не желаят да отидат в Аушвиц, няма да могат да посещават мачовете през сезона или за по-дълго време.

Инициативата е дадена за противопоставяне на антисемитизма във футболните възгласи, особено, когато „Челси” играе срещу Тотмън  Хотспър, северно-лондонски отбор свързван с еврейския народ.

Много фенове на Хотспър с гордост се наричат „иидс”. Поддръжници на съпернически отбори ги провокират с антисемитски възгласи, включително за Холокост в това, което експертите по антисемитизъм казват, че е най-голямото поле на банализиране на Холокост и популяризиране на антисемитската реч.

Няколко футболни отбора в Европа са свързвани с евреите, най-вече амстердамският „Аякс”, чийто фенове развяват израелски знамена на мачовете си. Поддръжниците на съперническите отбори често викат неща свързани с Хамас, СС и обгазяване на евреи.

„Ако просто гоните  хората, никога няма да промените поведението им,” казва президентът на „Челси” Брус Бък. „Тази политика им дава шанс да осъзнаят какво са направили и ги кара да се държат по-добре.” Той допълва, че в миналото „такива индивиди биха били изтегляни от тълпата и изгонвани за три години. Сега казваме: ‘Направихте нещо лошо. Имате избор. Можем да ви изгоним или да прекарате малко време с нашите служители по толерантност и различия, за да си разберете грешката.’”

Той обобщава, че е „трудно да се действа, когато група от 50 до 100 души надават възгласи. Невъзможно е да се справиш с тях или да ги изтеглиш от стадиона. Но ако има отделни личности, които можем да идентифицираме, можем да действаме.”

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.