Футболният клуб „Челси” праща фенове-антисемити на наказателна обиколка в Аушвиц

Британският футболен клуб „Челси” вместо да ги наказва, планува да праща свои фенове, хванати да надават антисемитски възгласи, на обиколка в лагера на смъртта Аушвиц, съобщава JTA.

Собственикът на отбора, Роман Абрамович, който е евреин, е предложил инициативата, за да се справи с антисемитизма, както се твърди в доклад публикуван в средата на октомври. „Челси” ще покрива всички разходи.

Според доклада обиколките ще заменят настоящата политика на изгонване и недопускане на фенове и ще бъдат „образователни”. Провинените, които не желаят да отидат в Аушвиц, няма да могат да посещават мачовете през сезона или за по-дълго време.

Инициативата е дадена за противопоставяне на антисемитизма във футболните възгласи, особено, когато „Челси” играе срещу Тотмън  Хотспър, северно-лондонски отбор свързван с еврейския народ.

Много фенове на Хотспър с гордост се наричат „иидс”. Поддръжници на съпернически отбори ги провокират с антисемитски възгласи, включително за Холокост в това, което експертите по антисемитизъм казват, че е най-голямото поле на банализиране на Холокост и популяризиране на антисемитската реч.

Няколко футболни отбора в Европа са свързвани с евреите, най-вече амстердамският „Аякс”, чийто фенове развяват израелски знамена на мачовете си. Поддръжниците на съперническите отбори често викат неща свързани с Хамас, СС и обгазяване на евреи.

„Ако просто гоните  хората, никога няма да промените поведението им,” казва президентът на „Челси” Брус Бък. „Тази политика им дава шанс да осъзнаят какво са направили и ги кара да се държат по-добре.” Той допълва, че в миналото „такива индивиди биха били изтегляни от тълпата и изгонвани за три години. Сега казваме: ‘Направихте нещо лошо. Имате избор. Можем да ви изгоним или да прекарате малко време с нашите служители по толерантност и различия, за да си разберете грешката.’”

Той обобщава, че е „трудно да се действа, когато група от 50 до 100 души надават възгласи. Невъзможно е да се справиш с тях или да ги изтеглиш от стадиона. Но ако има отделни личности, които можем да идентифицираме, можем да действаме.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.