Европейският съд: Всички страни от ЕС трябва да признаят правата на еднополовите двойки за свободно пребиваване.

Страните-членки на Европейския съюз, които не са легализирали еднополовите бракове, трябва да зачитат правата на пребиваване на съпрузи на едни и същи пол, които искат да живеят заедно на тяхна територия, се казва в решението от вчера на  Европейския съд, предават от Guardian.

Съдът постанови, че държавите-членки трябва да признаят свободното право на движение правата на всички брачни двойки, независимо от техния пол или сексуална ориентация.

Решението беше взето във връзка с обвинението  в дискриминация срещу румънските власти , които не са поволявали на Адриан Коман, да пребивава в родната си страна със своя американски съпруг Робърт Хамилтън. Двойката се е бракосъчетала в Брюксел през 2011 г. и е живяла четири години в САЩ.

Румънските власти  са отказали да разрешат право на пребиваване на на Хамилтън, на основание, че не може да бъде класифициран в Румъния като съпруг на гражданин на ЕС. Двойката се е обърнала към румънския конституционен съд, който е отнесъл делото в Люксембург.

Румъния е една от шестте държави-членки на ЕС – заедно с Полша, Словакия, България, Литва и Латвия, в които еднополовите бракове не са легализирани, припомнят от изданието.

Съдът на Европейските общности обаче е постановил, че докато държавите от ЕС запазват „свободата да разрешават или не брак между лица от един и същи пол, те не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на гражданин на ЕС, като откажат да дадат това право на съпруг от същия пол, гражданин на държава, която не е членка на ЕС.

Съдът използва терминът „spouse“, като лице, свързано с друго лице посредством бракосъчетание, с което показа, че е терминът неутрален по отношение на пола и „следователно обхваща и  съпрузите от един и същи пол на гражданин на ЕС“.

В отговор на решението на съда Коман заяви: „Благодарни сме на съда на ЕС и на много хора и институции, които ни подкрепиха, а  чрез нас и много други двойки в подобна ситуация. Днес спечели човешкото достойнство!. “

Хамилтън, във видеовръзка от Ню Йорк, заяви: „Ние сме една крачка по-близо до това да бъдем признати за семейство и наистина съм развълнуван“.

Съдът заяви, че решението не намалява демократичния избор на Румъния, а просто отбелязва, че сексуалната ориентация на женената двойка не основание за възпрепятстване на свободното движение.

 

Възможността за противопоставяне на  еднополовите двойки може да бъде силна в Румъния, където хомосексуалността беше декриминализирана през 2002 г.

Ромета Йордаче, вицепрезидентът на румънската организация за гей права Accept, заяви: „От този момент нататък румънските власти имат задължението да зачитат решението на Съда и да гарантират права на пребиваване и признаване за всички лица от един и същ пол семейства в подобна ситуация. “

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.