„Гардиън“: Крайно време е да се спрат репресиите в Турция

На патовата ситуация с репресиите в Турция трябва да се сложи край. Това се призовава в редакционен коментар на британският вестник „Гардиън“. Според медията няма много знаци, че политическите чистки, започнали в страната преди 4 месеца, ще свършат скоро. Скорошното съобщение, че 6000 от уволнените учители ще бъдат върнати на работа е жест, който заслужава поздравления, но той е крайно недостатъчен, за да се намали нивото на напрежението, смята „Гардиън“.

От средата на юли, когато беше потушен опит за преврат срещу Ердоган, президентът осъществи контрапреврат, който изглежда е най-голямата чистка в модерната турска история, се казва в коментара. Повече от 125 000 души са уволнени или отстранени от работа, а около 40 хиляди са арестувани. По данни на „Амнести интернешънъл“ някои от задържаните са подлагани на „побой и изтезания, включително изнасилване“. 

Управлението на Ердоган слага под един знаменател кюрдските активисти и хората, заподозрени във връзки с Гюлен заедно с бойците от „Ислямска държава“. Свободата на медиите е драстично смазана. На 12 ноември изпълнителният директор на продемократичния вестник „Джумхуриет“ беше задържан, а 12 от журналистите на вестника бяха арестувани, припомня „Гардиън“.

Западните партньори на Турция виждат какво се случва, но предпочитат да са благоразумни по геополитически причини, смята редакцията на британския вестник. След като Европейския съюз гласува замразяване на преговорите за членство с Турция, Ердоган отвърна със заплаха, че ще отвори границата за бежанците, желаещи да влязат в Европа. Това, според „Гардиън“, е равносилно на изнудване.

Всъщност никой, нито в Брюксел, нито в Анкара, не е е готов да сложи край на преговорите с Турция, се казва в още в коментара. Но това може да се промени, ако Ердоган въведе смъртно наказание, както обяви. Междувременно репресиите в Турция продължават, а сближаването на страната с Русия на Путин се превръща в значима нова страна на политиката му, докато западните партньори са оставени в състояние да съзерцават липсата си на влияние, твърди „Гардиън“ в заключение.

България екстрадира в Турция поне осем турски граждани по подозрения, че са свързани с движението на Гюлен. Междувременно вчера „Ройтерс“ съобщи, че турските власти планират да отнемат приемните деца от семейства, заподозрени във връзка с Фетуллах Гюлен.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.