Гардиън: Малайзия обмисля 10 години затвор за фалшиви новини

Споделете статията:

 

 

Правителството на Малайзия предложи ново законодателство в понеделник, с цел да забрани фалшивите новини и да накаже нарушителите с до 10-годишна присъда, съобщиха от британската медия Гардиън.

Министър-председателят Найжин Разак е инициирал проектозакона след скандал за корупция в размер на няколко милиарда долара, свързан със задлъжнелия държавен фонд на страната. Активистите по правата на човека се опасяват, че новият закон може да бъде използван за криминализиране на новините и критичните мнения във връзка със злоупотреби от страна на правителството. Случващото се е на фона на изборите в страната, които трябва да се проведат през месец август тази година.

Законопроектът срещу фалшивите новини, призовава да се санкционират онези, които създават, разпространяват, или публикуват публикации, съдържащи фалшиви новини с наказание до 10 години затвор, глоба до 500 000 рингити (128 000 долара) или и двете.

Дефиницията за фалшиви новини според законопроекта са “всякакви новини, информация, данни и отчети, които са изцяло или частично фалшиви, независимо дали са под формата на текст, снимков материал, аудиозаписи или в друга форма, способна да предава послания или идеи”. Законопроектът обхваща всички медии, дори и чуждестранните, в случай, че Малайзия или нейните граждани са засегнати.

“Това е атака срещу пресата и опит за насаждане на страх сред хората преди изборите“, написа депутатът от опозицията Он Киан Минг на страницата си в Туитър.

Правителствени служители заявиха, че законът е необходим за защита на обществената хармония и националната сигурност. Те обвиниха опозиционната коалиция, че използват фалшиви новини като ключово оръжие, за да спечелят гласове, и предупреди, че всякакви новини свързани с държавния дълг на Малайзия, които не са проверени от правителството, са фалшиви.

Критиците твърдят, че законопроектът ще даде път на редица репресивни закони – включително закон за изселване, закон за служебната тайна и закон за за сигурността – които биха били използвани срещу тези , които са опозиция на правителството, би се нарушила свободата на изразяване и би се подкопала свобода на медиите. Коалиция от защитници на човешките права и граждански организации също изразиха опасения, че правителството се намесва в законодателството, без да се консултира с ключови заинтересовани страни и без предварителен обществен дебат.

„Малайзия има дълга история в използването на правото за заглушаване на несъгласието”, заяви в изявление Джеймс Гомес, директор на “Амнести интернешънъл” за Югоизточна Азия и Тихия океан. “Не е случайно, че този закон е внесен под масата, по време на избори. Вече виждаме как правителството затваря пространството за обществен дебат преди изборите.”

Други държави от Югоизточна Азия, включително Сингапур и Филипините, също предложиха закони, които да ограничат фалшивите новини, припомнят от изданието.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.