Гардиън: Момичето сложило край на сегрегацията умира на 76 години

Линда Браун, канзаското момиче стоящо в основата на решението на върховния съд през 1954г. , което прекратява расовата сегрегация в американските училища, е починала на 76 години, съобщава Гардиън.

Някога Лятното училище в Топека е било само за бели, когато бащата на Браун, Оливър, се опитва да запише дъщеря си в него. Той става главен ищец в делото от 1954 г. Браун срещу Образователния борд, когато решението на върховния съд слага край на училищното разделение.

Този знаков процес започва след като няколко чернокожи семейства в Топека били отпратени, когато се опитали да запишат децата си в бели училища близо до домовете им. Започнат е във Върховния съд с правната подкрепа на Националната асоциация за напредък на цветнокожите и присъединява дела от Делауер, Южна Каролина, Вирджиния и Окръг Колумбия.

На 17.03.1954 г. върховният съд единодушно отсъжда, че разделянето на чернокожи и белокожи деца е противоконституционно, защото отказва на чернокожите деца гаранцията на 14-тата поправка за равна защита според закона.

„В полето на образованието доктрината „разделени, но равни” няма място”, пише главният съдия Ърл Уорън. „Разделените образователни заведения са по условие неравни.”

Според канзаския заместник-комисар по образованието Дейл Денис, наследството на починалата Браун не е само за щата, но за цялата страна. Ефектът, който то има „върху обществото ни е невероятен и неоспорим”, каза той.

Губернаторът на Канзас Джеф Койлър допълва: „Преди 64 години младо момиче от Топека завежда дело, което слага край на сегрегацията в държавните училища в Америка. Животът на Линда Браун ни напомня, че понякога най-неочакваните хора могат да окажат най-невероятно влияние и че като служим на обществото, можем наистина да променим света.”

Представителката на демократите в щата Ани Кютър от Топека завършва прощалните думи на всички с изречението: „Благодарни сме на семейството, което застана зад това, което е правилно. Това имаше значение за целия свят.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.