„Гардиън“: ООН не разрешава на служителите си да разпространяват неудобна информация

Според бивши служители на ООН организацията не защитава онези, които докладват случаи на корупция, злоупотреби или сексуално насилие. Това се твърди в публикация на британския вестник „Гардиън“ от вчера, озаглавена: „Остракирани, уволнени… и дори арестувани: съдбата на издаващите информация в ООН“.

Един от тези служители е Карълайн Хънт-Матес, която докладва случай на изнасилване на бежанка в Шри Ланка. След това тя е остракирана и внезапно изгонена от работа, докато е в отпуска по болест. След десет години съдебни битки тя още не е получила компенсация за уволнението си. Днес тя работи в университет в Женева.

Случаят ѝ е забележителен заради продължителността си, но не и по принцип, твърдят от „Гардиън“. Според медията нейният случай осветлява една от тайните на ООН: че служителите ѝ не са склонни да докладват случаи на насилие или корупция в организацията от страх да не загубят работата си.

Данните на „Проект за отчетност на управлението“ (Government Accountability Project – GAP) – организация, която поддържа служители, които докладват неудобна информация, разкриват, че отделът по етика в ООН е получил 447 сигнала към юли 2014 от хора, които твърдят, че са подложени на репресии поради това, че са изложили случаи на нередности.

Отделът по етика е направил пълен преглед на между 113 и 135 от тези случаи, като първоначално е идентифицирал 14 случаи на репресии от тях, а крайната му оценка е, че за репресии може да се говори само в 4 от тези случаи – статистика, която, според „Гардиън“, едва ли е окуражителна за онези, които са на границата дали да докладват случаи за корупция, злоупотреби и сексуално насилие.

„Относителният дял на издаващите информация, които са получили помощ по този начин, е незабележимо малък“, твърди Беа Едуардс, международен директор на GAP. „Сега работим с докладващите неудобни факти в ООН, които просто са напуснали, вместо да търпят подобен провлачен и сложен вътрешен процес.“

Два случая от последните години придобиват особена публичност. Тази година Андерс Компас, старши служител в ООН, беше отстранен от длъжност, защото разкри на прокурорите доклад за вътрешно ползване за сексуално насилие над деца от френски мироопазващи войски в Централноафриканската република. След голям скандал заради начина, по който организацията е постъпила с Компас, генералният секретар на ООН Бан Ки-Муун беше принуден да назначи външно разследване на случая.

Две години по-рано стана ясно, че етичният отдел на ООН не е защитил Джеймс Уосърстърм, дипломат на организацията, който е уволнен, след което и арестуван от полицията на ООН, след като изрази съмнения, че висшите етажи на мисията на организацията в Косово са корумпирани.

„Всичко е фасада“, каза пред „Гардиън“ настоящ служител на ООН, пожелал да остане анонимен. „Офисите на ООН, които би трябвало да защитават членовете на организацията, правят напълно обратното. Те вземат страната на ръководството и му докладват. Например служителите в отдела за правна помощ и в отдела за етика изобщо не са независими. И човек не може да обжалва решенията на смятания за независим отдел по етика, защото сега те минават за „препоръки“.“

Ако отделът по етика установи на първо равнище случай на репресия срещу член на организация, се провежда разследване от отдела за вътрешен надзор в ООН (OIOS). В последните години имаше случаи на оплаквания от служители на OIOS, че липсва независимостта, която е нужна, за да има истински критичен поглед.

Питър Гало е бивш служител на OIOS, напуснал през март. Той също е на мнение, че отделът не е независим. „Нищо няма да се промени, докато няма истинска отчетност в организацията, а това никога няма да се случи и докато няма съвсем независима и отделна агенция, която не е част от секретариата на ООН, а се отчита директно – и отделно – на страните, които членуват в него.“

През юли „Гардиън“ публикува информация, че руската авиационна компания UTair продължава да бъде подизпълнител на ООН в Конго въпреки доказателствата за сексуално насилие в самолетната база, разкрито от OSIS.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.