Гърция легализира еднополовото партньорство

Споделете статията:

Късно снощи гръцкият парламент прие поправка в закон, с която се легализират еднополовите партньорства. С това Гърция става седмата страна в Източна Европа, която дава правно признаване на еднополовите връзки – след Чехия (2006), Словения (2006), Унгария (2009), Хърватия (2014), Кипър (2015) и Естония (където законът ще влезе в сила през 2016), уточнява изданието за гей култура Huge.bg.

194 депутати гласуваха за, а 55 бяха против промяната в Закона за гражданските партньорства.

Приемането на поправката става, след като през 2013 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Гърция за дискриминация спрямо еднополовите двойки. Съдът постанови, че законодателите трябва да изменят закона за гражданските партньорства, от който в момента можеха да се възползват единствено хетеросексуалните.

Изданието припомня скорошен случай със смъртта на Минас Хацисавас, популярен гръцки актьор, който е гей. На погребението му в началото на декември партньорът му Костас Фалелакис се обърна към гръцкия премиер: “Това е послание към министър-председателя. Бях с Минас в продължение на 25 години, но в болницата не ми беше позволено да прибера тялото му”.

Ето какво казват гръцки активисти пред Huge.bg по повод на легализирането на еднополовите партньорства:

“Днес се почувствах сякаш съществуването ми най-накрая е признато на институционално ниво”, каза 33-годишният Апостолис Карабаирис от Солун.

37-годишният IT-специалист Гиоргос Цирос сподели: “Партньорът ми, който е от държава извън ЕС, най-накрая ще може да получи разрешително за постоянно пребиваване!”

“Като вековете, изминали между твърдението на Галилео и първите сателитни снимки на Земята, ще отнеме време, докато обществото ни приеме еднополовите двойки с нужното уважение. Този закон обаче е страхотна първа стъпка към една по-справедлива Гърция, където гей двойките знаят, че имат защитата на закона”, каза 27-годишният Алехандро Килмпасанис.

България е една от седемте страни членки на Европейския съюз, които не защитават по никакъв начин еднополовите двойки, обръща внимание изданието. Останалите са Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.