Гърция поставя деца под арест и нарушава правата им

Европейският съд за правата на човека потвърди, че гръцката практика да се поставят под арест непридружени мигриращи и търсещи убежище деца води до сериозни злоупотреби с правата им, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Въпреки наредбата от 30 март, 82 непридружени деца все още  са държани под т.нар. „защитен надзор” в полицейски килии или центрове за задържане на имигранти в страната. ХРУ разкри, че децата под арест са карани да живеят в нехигиенични условия, че са заедно с възрастни, които не познават и могат да бъдат подложени на злоупотреби и малтретиране от страна на полицията. Арестът също така може да окаже дългосрочно влияние върху тях, като им причини безпокойство, депресия, посттравматичен стрес, загуба на паметта и забави развитието им.

Тъй като са под арест, тези деца – които може да са изживели ужасни неща, докато са бягали от военните зони – често не могат да получават лечение, психологическа помощ или правни съвети. Малко от тях знаят причините за задържането си или колко дълго ще се намират зад решетките.

Това се е случило на девет непридружени деца – шест от Сирия, две от Ирак и едно от Мароко, на възраст между 14 и 17 години – които са завели дело в ЕСПЧ в знак на протест срещу задържането им и условията, в които са били поставени.

След три години съдът най-накрая се произнесе, че държането на деца под арест нарушава правото им на свобода и условията в различните полицейски управления ги подлага на деградиращо отношение. Съдът отхвърля аргумента, че задържането е било необходимо за защита на децата.Той се произнася, че Гърция е нарушила правото на децата да не приемат ареста си и да търсят облекчение от условията на задържане в полицейските управления.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.