Гърция започва кампания, призоваваща жертвите на домашно насилие да „проговорят“ след поредица от убийства на жени, чиято свирепост зашемети нацията.

 

 

През 2021 г. в страната се наблюдава нарастване на случаите на домашно насилие. Редица брутални убийства на жени започнаха да доминират в медийното отразяване, тъй като хора от света на изкуствата и спорта – включително златен медалист от олимпийските игри София Бекатуру – излязоха с обвинения в сексуално насилие.

 

Новата инициатива ще се опита да разбие посланието, че „дори и в последното село“ има помощ за жени, хванати в капана на насилствени връзки, каза гръцкият министър за равенството между половете пред Guardian.

 

„Това, което виждаме, е много тревожно и нашето послание е „говорете, ние сме тук, за да помогнем““, каза Мария Сиренгела, като подчерта, че сега, повече от всякога, е жизненоважно жертвите на домашно насилие да знаят, че помощта е под ръка. „Много е важно жените да разберат предупредителните знаци.“

 

Телевизионните канали, социалните медии и тиражната преса ще бъдат включени като част от усилията за подчертаване на национална мрежа от приюти и консултантски центрове, създадени за предоставяне на психосоциална и правна подкрепа. Създадена е и безплатна телефонна линия за поддръжка. Стремежът, описан като безпрецедентен за Гърция по обхват и мащаб, ще се разшири с пилотна програма, активирана по време на пандемията, когато случаите на злоупотреба, приписвани на дълги месеци задържане, започнаха да се увеличават.

 

„Има увеличение на жените, които влизат“, каза Катерина Костаки, психолог в консултативен център до площад Синтагма, главния площад на столицата. „Всички тези инциденти предизвикаха много гняв и болка дори за жертвите, които може би са завършили терапията си. Мнозина изпитват вина и срам, че живеят с насилници мъже и се тревожат, че могат да бъдат следващите  жертви.“ От януари до октомври тази година се твърди, че 12 жени на възраст от 19 до 75 години са били убити от съпрузи или партньори.

 

Миналата седмица на Крит Янис Маракис, баща на четири деца, намушка бившата си съпруга Нектария 16 пъти, преди да си тръгне от местопроизшествието с оръжието. След това 54-годишният прекара девет часа в заплахи, че ще се самоубие, докато най-големият син на двойката го молеше да се предаде на полицията. В четвъртък кадри, публикувани от затворени камери, разкриха последните моменти на 48-годишната жена, когато Маракис я преследва с нож в ръка през хотелски комплекс на острова. Прокуратурата  го обвини в непредумишлено убийство и разпореди да бъде задържан в затвора в очакване на процеса, след като се призна за виновен.

 

Преди да бъде задържан, Маракис е казал на децата си, че е убил майка им, за да ги защити. „Бях добър баща, направих го за вас“, каза той, цитиран от местните медии. Подобно на много други жертви на фемицид, Нектария твърди, че се е обърнала към властите, за да се оплаче от насилственото поведение на бившия си партньор. В кратко формулирано изявление полицията на Крит категорично отрече да е подадена жалба „в който и да е полицейски участък“. Убийствата не само оказаха натиск върху дясноцентристкото правителство на премиера Кириякос Мицотакис, но доведоха до пламенни призиви за промени в наказателния кодекс на Гърция.

 

Има искания фемицидът да бъде класифициран като отделно престъпление, за да се спре извършителите да използват законови вратички в опит да получат по-леки присъди.

 

„Това е повратна точка“, каза Мария Гавунели, председател на гръцката национална комисия за правата на човека и професор по международно право в Атинския университет. „Той инструктира прокурорите в цялата страна да обърнат специално внимание на случаите на домашно насилие“.

 

Гръцките прокурори ще бъдат насърчавани използването на всяка правна разпоредба в наказателния кодекс, когато се занимават с убийства на жени.  „Гръцката съдебна система е изключително бавна. Вече буквално не работи“, смятат експерти. Правителствената кампания ще бъде последвана от други инициативи, които имат за цел да предадат посланието, че жените са напълно равни с мъжете.

източник

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.