Гей активистка от Уганда спечели „алтернативна Нобелова награда“

Споделете статията:

Лесбийка от Уганда беше обявена за носител на „алтернативна Нобелова награда“ вчера. Каша Жаклин Набаджсера, създател и изпълнителен директор на огранизацията на ЛГБТ права и благотворителност Freedom & Roam Uganda беше избрана за един от носителите на шведската награда тази година, съобщи британското издание PinkNews.

Международната награда Right Livelihood Award е известна като „алтернативната нобелова награда“, защото отдава почит на хора, които не биха получили признание в общоприети награди, но които предлагат практически и достойни за подражание решения на най-сериозните съвременни предизвикателства.

Каша Набаджсера рискува да влезе в затвора и да стане жертва на насилие, като от десетилетия се бори за ЛГБТ правата въпреки хомофобските закони на страната си. И мъжката, и женската хомосексуалност са наказуеми с до седем години затвор в Уганда. Наградата ѝ се връчва „за смелостта и упоритостта ѝ, въпреки насилието и заплахите, в работата за правото на ЛГБТИ хората да живеят без предразсъдъци и преследване“.

В изявлението по повод наградата се казва: „Борейки се за правата на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните (ЛГБТИ) хора в Уганда, Каша Жаклин Набаджсера е един от най-смелите и отявлени активисти за човешките права в Африка. Работейки във враждебна и репресивна среда, Набаджсера хвърли светлина върху нарушението на човешките права и успешно използва юридическата система за напредъка на ЛГБТИ правата. Тя преодоля заплахите по повод на кампанията против репресивните закони и използва много креативни и иновативни подходи да продължи да разбива митовете и стереотипите около ЛГБТИ хората в Уганда и навсякъде“.

„Когато таблоид в Уганда публикуваха имената и снимките на (предполагаеми) гей мъже и лесбийки, тя беше един от тримата, които дадоха вестника на съд и спечелиха“, се казва още в изявлението. „Когато през 2012 министърът на етиката забрани семинар, в който участваха няколко ЛГБТИ организации, като заяви, че такова събрание е незаконно, Набаджсера беше измежду тези, които съдиха министъра за нарушаване на свободата на събранията. Тези действия на съда бавно спомагат да се смени общественото мнение в Уганда към разбирането, че ЛГБТИ хората имат конституционно гарантирани права“, се подчертава в мотивите за наградата.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.