Гей иракчанин получи убежище в България

Иракчанин получи бежански статут в България, защото е преследван заради хомосексуалната си ориентация в родината си. Става дума за Хайтам Абдулсаттар Джабар (или Жабар, както е записан от българските власти), съобщи сайтът на младежката ЛГБТ организация „Действие“. Случаят на Хайтам доби популярност, след като Marginalia писа за него. Разказът за хомосексуалния младеж от Ирак беше част от изложбата „Цирк! Моето различно семейство“ в рамките на София куиър форум 2015.

В информацията в сайта на „Действие“ се казва, че младият иракски лекар е получил хуманитарен статут. Сайтът Gama News обаче уточнява, че статутът е бежански, а не хуманитарен, както става ясно при получаването на решението по случая на Държавната агенция на бежанците.

Адвокат Деница Любенова. Снимка: Светла Енчева.
Адв. Деница Любенова. Снимка: Светла Енчева.

Адвокат на Хайтам Жабар е Деница Любенова от „Действие“. Това е първото ѝ миграционно дело, сподели тя пред Marginalia.

„Благодарен съм от сърце на моя адвокат за нейната безценна подкрепа“, сподели Жабар пред „Действие“, след като научи за решението на Държавната агенция за бежанците. „България ми даде възможността да осъзная, че съм човешко същество. Същество, което може да се гордее със себе си, да се развива и да служи на обществото. В моята родина се срамувах от себе си и имах непрекъснатото усещане, че съм недостоен и едва ли не престъпник“, допълни той.

В родината си Жабар е преследван и от собственото си семейство, което смята, че той заслужава смъртна присъда, защото е гей, и от т.нар. „Ислямска държава“.

От Gama News припомнят друг случай на търсещ убежище в България гей, който обаче имаше противоположна развръзка.

През 2014 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа статут на камерунския гражданин Феликс Готсаби Сама, който в родината си е пострадал от насилие на основата на сексуалната си ориентация заедно със своя приятел, който е починал от раните си. Феликс не е подал оплакване в полицията, защото в Камерун хомосексуалността е престъпление.

В мотивите на ВАС за отхвърляне на жалбата на Феликс Сама срещу отказа на Агенцията за бежанците да му предостави статут, които Gama News определя като „скандални“, се казва: „Дори да се приеме, че чужденецът принадлежи към определена социална група със собствена идентичност, която се възприема различно и е отделена от останалата част от обществото поради съществуващите в страната негативни нагласи, не може да не се отчете обстоятелството, че той е направил свой собствен избор да се причисли към нея“.

Камерунецът напуска България след две расистки нападения и поради решението на българските власти да бъде принудително върнат в родината си и понастоящем не се знае къде е, допълва Gama News.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.