Гей прайд в Израел е спрян след съдебно разпореждане за смяна на маршрута

Споделете статията:

Първият прайд, който щеше да се състои в южния израелски град Беер Шева беше спрян от организаторите си. Това стана след разпореждане на Върховния съд, според което маршрутът на прайда трябва да бъде сменен, предаде PinkNews.

Желанието на организаторите беше шествието да мине по една от най-оживените улици на града днес, но съдът предложи алтернативен маршрут, след като полицията прецени, че са възможни нападения, застрашаващи живота на участниците. Според съда някои от участниците в прайда също биха могли да допринесат за насилието в опит да защитят себе си.

Организаторите на прайда – “Беер Шева прайд хаус” и “Асоциация за граждански права в Израел” – отказаха смяната на маршрута с аргумента, че това би “скрило” шествието, и че вместо него ще се проведе протест в града. “Не е логично гей общността да се прати на прайд по страничен маршрут, а не по централните улици на града”, добавиха те.

Асоциацията за граждански права в Израел направи изявление, в което се казва: “ако има заплахи, полицията трябва да се справи с тях, все едно дали на централните или в страничните улици”. Съдът отказа петицията, внесена от двете неправителствени организации, с аргумента, че докладът на полицейското разузнаване е “правдоподобен”.

Израелският политик Зехава Галон разкритикува разпореждането на съда и каза пред “Йерусалим пост”: “опитът на полицията и кметството на Беер Шева да скрият гей прайда е долен и срамен.”

Миналата година множество полицаи в Йерусалим бяха порицани, след като известен екстремист извади нож и уби тийнейджърка на прайда в града.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.