Генералният секретар на ООН: Властите в Македония да спазват основните човешки права

Споделете статията:

С изявление по повод на събитията в Македония от последната седмица излезе говорителят на генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

“Генералният секретар е разтревожен от скорошното насилие в град Куманово в Македония и поднася съболезнования на семействата на убитите и ранените”, се казва в изявлението. “Той твърдо поддържа призивите на Европейския съюз и други членове на международната общност, с които се подтикват властите на страната и всички политически и общностни лидери да си сътрудничат, за да се възстанови спокойствието и да се направи цялостно изследване на събитията по обективен и прозрачен начин.”

Протестите в Македония започнаха на 5 май. Поводът за тях беше опит на македонските власти да прикрият убийството на 22-годишен младеж, който е бил пребит от полицията по време на митинг след изборите през 2011 г. Протестират хиляди хора в Скопие и други градове в Македония. Те призовават за спиране на полицейското насилие, оставка на правителството и борба с корупцията. Самите митинги обаче също са съпроводени с полицейско насилие, има много ранени демонстранти, а също и полицаи.

На този фон, на 9 май македонската полиция предприе въоръжена акция в Куманово, град в Северна Македония със смесено население, на основание, че разбива въоръжена терористична група. Според полицията групата е влязла в Куманово от друга държава, предполага се, че става въпрос за Косово. В резултат на полицейската акция има поне 22 жертви, между които 14 представители на въоръжената група и 8 полицаи. Ранените са десетки, има разрушени къщи и стотици следи от куршуми по околните сгради. Македонски медии разпространиха информацията, че така наречената Освободителна народна армия, която е македонско крило на Армията за освобождение на Косово, е поела отговорността за нападението.

“В тези нестабилни времена генералният секретар призовава всички участници в тази събития да проявят максимум сдържаност и да се въздържат от реторика и/или действия, които могат допълнително да засилят напрежението. Той също поощрява властите в страната да обърнат внимание на безпокойството, изразено от офиса на Върховния комисар за човешки права на 17 март 2015, и да потвърдят ангажимента си към основните човешки права и ролята на закона, като създадат благоприятна среда, в която опозиционните мнения да могат да се изразяват свободно”, завършва изявлението на говорителя на Бан Ки Мун.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.