Георги Господинов: Нуждаем се от нова интерпретация на толерантността

Нова интерпретация на толерантността предложи писателят Георги Господинов. Това се случи днес на кръглата маса „Река на толерантността“, която се проведе в Дома на Европа в София. Кръглата маса е част от Седмицата на толерантността на ООН.

„За мен толерантността не е просто търпение към другия“, каза Георги Господинов, и поясни: „Вижте как тук има една силно егоцентрична точка. Ние сме в центъра и допускаме другия да бъде различен. (…) Ние сме важните, централните, белите, силните, другия може снизходително да го допуснем да си живее в неговата територия“. Според новата интерпретация на толерантността, която писателят предлага, тя не е вече само пасивно търпение и понасяне, а за нея е нужно ново любопитство към другия. Той допълни:

„Имаме нужда от нови разкази за другия. От нови разкази за Европа включително. Имаме нужда да питаме другия и ние да бъдем ухо, което да слуша, да чуем неговите истории. И всичко това за мен се обобщава от една дума – емпатия. Имаме остър дефицит на емпатия. Емпатията е част от пътя към нова толерантност. Към тази активна толерантност, към активно любопитство.“

Господинов предложи и „граматика на толерантността“: „Моето изречение за емпатията, то е граматически неправилно, но, струва ми се, смислово вярно – „Аз сме“. Не просто „аз съм“ – „аз съм Шарли“ или „аз съм Ахмед“, или някой от другата страна, а „аз сме“ – и Шарли, и Ахмед, и убитите в оня магазин, и човекът, който ги спасява и умира след това.“

Той даде и предложение с какво литературата може да допринесе за толерантността. Едно от тези неща, според него, е култивирането на вкус. „Като казваме „Четящият човек е красив“, тук няма толкова елементарни интерпретации. Това не е просто естетика дори, това е етика. Това е съпротива на вкуса. Защо е важна за толерантността? Защото нетолерантността е кич“, заяви Господинов.

Писателят посочи и каква е връзката, според него, между толерантността и европейската цивилизация: „Ние сме част от Европа, а това, което ми се струва много важно за европейската литература и култура, е, че тя застава на страната на губещия. Тя има тази сила да застане на страната на слабия.“

This slideshow requires JavaScript.

Сред участниците в кръглата маса бяха и Мария Габриел, заместник-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, художникът Греди Асса, Анна Джумалиева от Комисията за защита от дискриминация, Анна Кръстева от НБУ и Центъра за миграционни изследвания, философът Лидия Денкова, Моника Панайотова от фондация „Българска памет“.

Греди Асса свърза темата за толерантността със спомените от собственото си детство. Той разказа, че трудно са го приемали, защото не е можел да казва „р“ и поради различната си визия. Художникът определи толерантността като начин да погледнеш през очите на другия. Той призова „да не се отдаваме на вътрешни, низки инстинкти.“

Тони Николов направи връзка между темата за толерантността и дискусиите в България по повод на „Шарли ебдо“. Според него Европа не е само на разума или само на вярата, а е и на разума, и на вярата. Ограничаването само до разума той окачестви като „духовна депортация“ на вярата. Той разказа за плочата пред входа на базиликата „Света София“, на която е отпечатан едикт, публикуван през 311 г., и който, според него, поставя началото на политическата употреба на думата „толерантност“. В него се призовава за благоразумие, „за да може хем държавата да остане здрава, хем хората да обитават необезпокоявано домашното си огнище“.

Лидия Денкова представи различни концепции за толератността. Тя дефинира толерантността като противопоставяне на нетолерантността, което е различно в различни контексти.

Кръглата маса „Река на толерантността“ се организира от Националния дарителски фонд „13 века България“, Мария Габриел, Центъра за миграционни, етнически и бежански изследвания към НБУ (CERMES), Комисията за защита от дискриминация, Сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“, със съдействието на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.