Германия: 30 милиона евро компенсация за жертвите на хомофобско законодателство

30 милиона евро компенсации за осъдените заради сексуалната им ориентация планира федералният министър на правосъдието в Германия Хайко Маас. Това обяви политик от Социалдемократическата партия пред „Зюддойче цайтунг“, цитиран от „Тагесшау“.

Хомосексуалността между мъже се забранява в Германия през 1871 г. по силата на параграф 175 от Наказателния кодекс на Германската империя. Както „Маргиналия“ вече писа, по този параграф са осъдени общо около 140 хиляди души. 60 хиляди от тях – по времето на нацисткия режим, когато те са преследвани, пращани по лагери и намерили смъртта заради хомосексуалността си.  След края на войната оцелелите не получават подкрепа за това, че са били в лагери заради сексуалната си ориентация. Има случаи, в които искането за обезщетение довежда до публично опозоряване и етикет „фалшива жертва на фашизма“, защото преследването заради сексуалната ориентация не се смята за легитимен аргумент.

През 1968 г. хомосексуалността е декриминализирана в Източна Германия, а през 1969 г. – в Западна.

This slideshow requires JavaScript.

Днес в Берлин има мемориал на хомосексуалните жертви на нацисткия режим. В същото време, редица протестни движения призовават за компенсиране на жертвите на хомофобското законодателство.

Хайко Маас възнамерява да представи законопроект за компенсация на жертвите на параграф 175 през октомври. Обезщетение ще получат около 5000 души, като размерът на сумата ще се преценява за всеки отделен случай и ще зависи от тежестта на присъдата. Маас определи обмисляната процедура за подаване на индивидуални искове като „относително лесна“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.