Германия премахва остатъчни нацистки текстове от законодателството си

Германия е на път да премахне група нацистки закони, които все още са в сила 75 години след Втората световна война, съобщава France 24.

Има 29 германски правни или регулаторни текстове, които все още използват езика, въведен, докато Хитлер е бил на власт, твърди Феликс Клайн, правителствен служител, натоварен с борбата срещу антисемитизма. Според него някои от тях имат „много ясен антисемитски бекграунд.”

Сега, с подкрепата на няколко партии в долната камера на Бундестага, както и с помощта на министъра на вътрешните работи, Хорст Зеехофер, Клайн иска да изчисти тези остатъци – по възможност преди края на мандата през септември. Но въпросът остава дали да се приеме един закон, който да реформира всички текстове едновременно или да се подходи към тях един по един.

Досега Германия вече е реформирала няколко закона от нацистко време, включително прочутия параграф 175, който криминализира секса между мъже и е отхвърлен през 1994 г. По-скоро, през 2019 г., частично е изхвърлена забраната на практикуващите медицина „да рекламират”, че извършват прекратяване на бременност. Но няколко ярки примера все още остават, включително законът за смяна на имена, въведен от нацисткия външен министър Вилхелм Фрик през 1938 г.

От януари 1939 г. промяна в законодателството кара евреите да добавят към първите си имена „Сара” или „Израел”, ако не са кръстени с типично еврейски имена.

Според Торстен Фрай, заместник председател на парламентарната група на консервативната християндемократическа партия, законът е играл огромна роля при изключването и низвергването на евреите. Частта за еврейските имена е премахната от Съюзниците веднага след Втората световна война, но през 1954 г. остатъчен текст от 1938 г. е инкорпориран във федералното законодателство.

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.