Германия премахва забраната на нацистки символи в компютърните игри

Компютърни и видео игри, в които присъстват нацистки символи като свастиката, вече могат да се продават в Германия без цензура, след като регулаторен орган премахна отдавнашна забрана, съобщава СНН.

Регулаторният орган за софтуери свързани с развлечението обяви, че игрите, които включват забранени символи вече могат да се разпространяват в Германия, ако употребата им се смята за „социално адекватна”. Това означава, че те трябва да служат за артистични или научни цели или да се използват, за да представят определени събития от историята.

Решението е взето след разгорещен дебат в Германия и по света миналата година след цензурирането на видео играта „Волфенщайн II – Колосът”, чието действие се развива в различна вселена, където се представя нацистката победа през Втората световна война и животът на остарелия Адолф Хитлер.

За версията на играта продавана в Германия, прочутите мустачки на Хитлер са били дигитално премахнати, а свастиките заменени с неутрални триъгълници. Германският криминален кодекс забранява публичната употреба на „символи на неконституционни организации” – те включват свастика, келтски кръст, нацистки поздрав и други символи свързани с нацистката партия. Наказанието варира от глоби до три години затвор.

Но, както отбелязва директорът на регулаторния орган за софтуери свързани с развлечението, Елизабет Секер, филмите отдавна са били приети за произведения на изкуството и затова е било позволено тези символи да присъстват в тях (както и мустаците на Хитлер). Компютърните игри вече ще бъдат приемани по същия начин.

Самият закон не е бил променен – общественият показ на нацистки и други забранени символи остава незаконен – но сега е интерпретиран по нов начин от тази индустрия.

„С различното разбиране на закона, игрите, които гледат критично на деликатни въпроси от миналото и настоящето, за пръв път са допуснати от Регулаторния орган за софтуери свързани с развлечението”, обяви Секер. „Този казус отдавна се разглежда по отношение на филмите и свободата на изкуството, и затова с основание се прехвърля и върху компютърните и видео игрите”, завършва тя, с допълнението и изричното уточнение, че Органът ще изпълнява новата си задача отговорно и много съвестно.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.