Германия: съдят 94-годишен бивш пазач в Аушвиц

94-годишен служител в охраната на лагера на смъртта Освиенцим ще се яви пред съда в град Детмолд. Райнхолд Ханинг ще бъде съден по обвинение в убийството на 170 хиляди души в Освиенцим (Аушвиц–Биркенау), съобщава Би Би Си.

Според данните, които е събрала прокуратурата, мъжът лично е посрещал евреите, натоварени във вагони, за да бъдат превозени до концлагера и е изпращал някои от тях в газовите камери. Райнхолд Ханинг е първият от четиримата служители от охраната на Освиенцим, които германският съд смята да съди тази година. Между обвиняемите има и една жена. Наблюдатели преценяват, че в бъдеще вече практически няма смисъл да се очакват процеси от такъв вид поради преклонната възраст на все още живите бивши сътрудници от охраната на лагера.

Само в лагерния комплекс „Аушвиц-Биркенау“, намиращ се близо до полското селище Освиенцим, са загинали повече от един милион и сто хиляди души. На 10 февруари свои спомени за пребиваването си в лагера на смъртта споделиха на пресконференция оцелели затворници, които ще дават показания на процеса на Ханинг.

През юли 2015 г. 94-годишният Оскар Гренинг, известен като „счетоводителя на Освиенцим“, беше осъден на четири години затвор за съучастие в убийството на 300 хиляди души, повечето от които унгарски евреи. Сега осъденият на първа инстанция Гренинг е подал жалба срещу присъдата си в Апелативния съд.

Лагерът на смъртта в Освиенцим беше освободен от съветските войски през януари 1945 г. Преди година между Русия и Полша имаше политически скандал във връзка с юбилея на освобождението на лагера. Той беше свързан с това, че руският президент Путин се обиди от неполучаването на лична покана и не присъства на церемонията по случай 70 години от освобождаването на лагера. Организаторите на тържествата обаче бяха изпратили само бланкетни покани.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.