Германия: съдят 94-годишен бивш пазач в Аушвиц

94-годишен служител в охраната на лагера на смъртта Освиенцим ще се яви пред съда в град Детмолд. Райнхолд Ханинг ще бъде съден по обвинение в убийството на 170 хиляди души в Освиенцим (Аушвиц–Биркенау), съобщава Би Би Си.

Според данните, които е събрала прокуратурата, мъжът лично е посрещал евреите, натоварени във вагони, за да бъдат превозени до концлагера и е изпращал някои от тях в газовите камери. Райнхолд Ханинг е първият от четиримата служители от охраната на Освиенцим, които германският съд смята да съди тази година. Между обвиняемите има и една жена. Наблюдатели преценяват, че в бъдеще вече практически няма смисъл да се очакват процеси от такъв вид поради преклонната възраст на все още живите бивши сътрудници от охраната на лагера.

Само в лагерния комплекс „Аушвиц-Биркенау“, намиращ се близо до полското селище Освиенцим, са загинали повече от един милион и сто хиляди души. На 10 февруари свои спомени за пребиваването си в лагера на смъртта споделиха на пресконференция оцелели затворници, които ще дават показания на процеса на Ханинг.

През юли 2015 г. 94-годишният Оскар Гренинг, известен като „счетоводителя на Освиенцим“, беше осъден на четири години затвор за съучастие в убийството на 300 хиляди души, повечето от които унгарски евреи. Сега осъденият на първа инстанция Гренинг е подал жалба срещу присъдата си в Апелативния съд.

Лагерът на смъртта в Освиенцим беше освободен от съветските войски през януари 1945 г. Преди година между Русия и Полша имаше политически скандал във връзка с юбилея на освобождението на лагера. Той беше свързан с това, че руският президент Путин се обиди от неполучаването на лична покана и не присъства на церемонията по случай 70 години от освобождаването на лагера. Организаторите на тържествата обаче бяха изпратили само бланкетни покани.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.