Германия съобщава за крехък междинен успех и първи предпазливи крачки

 

Така канцлерката Ангела Меркел окачестви постигнатото вчера споразумение между федералното правителство и федералните провинции  за намаляване на ограничителните мерки срещу разпространенето на короновируса.

Важно е да бъдат направени първи предпазливи крачки и същевременно да се следи процесът на инфекция.

Кои тази тези първи крачки?

Правилата за спазването на социална дистанция и ограничаването на контактите ще са валидни до 3 май. Дотогава на обществени места хората не бива да се приближават един до друг повече от 1,5 до 2 метра и да излизат навън само по двама от различни домакинства  или с членове на семействата си.

Препоръчва да се носят на предпазни маски в обществените превозни средства и магазините.  Засега маските няма да са задължителни, това може да се наложи, ако броят на заразените се увеличи през идните две седмици.

Училищата ще бъдат отворени постепенно от 4 май, но само за горните класове, за да бъдат да бъдат взети изпитите идната година. Културните министри на федералните провинции ще изготвят до 29 април концепции за възстановяването на преподаването и спазването на хигиенните и защитни мерки. Ще е възможно полагането на изпити в университетите и висшите учебни заведения. Библиотеките и архивите ще са отново достъпни, ако хигиената е осигурена и броят на влизащите се контролира. Няма да бъдат отворени детските градини, само в изключителни случаи ще бъда допускани деца както досега. Църквите, джамиите, синагогите и храмовете на други религиозни общности ще останат затворени.

Магазини с площ до 800 кв.м. ще могат да възобновят продажбата като се спазват досегашните ограничителни мерки. Автокъщи, магазини за велосипеди и книжарници могат да бъдат отворени независимо от площта. И на фризьори ще е позволено да приемат клиенти като обаче носят предпазни маски и гарантират хигиената. Няма да бъде отменена забраната за ресторантите и хотелите, понеже  там е най-трудно да се спазва социалната дистанция. Масови мероприятия като  мачове и други спортни срещи засега няма да са възможни. Няма да има облекчения и в сферата на културата – така не е допустимо посещението на концерти, опери, музеи.

И занапред гражданите няма да имат възможност да предприeмат частни пътувания и посещения. За рисковите групи в старчески приюти както и в приюти за тежко болни и хора с физически недъзи ще бъдат взети специални мерки, което обаче не бива да води до пълна социална изолация. Предвижда се персоналът в обществените здравни служби да бъдат увеличен – на най-малко 5 служители на 20 000 души, а в по-тежко засегнатите от короната области и с повече служители.

Обявявайки всички тези мерки, федералната канцлерка подчерта постигнатото днес единодушие по намаляване на ограничителните мерки , което е от особено значение с оглед на различиня интензитет на заразата, федеративната структура на Германия и правомощията на правителствата на федералните провинции. В тази връзка тя посочи решението за въвеждане на дигитален контакт с помощта на Tracing ap  с цел да се следи процеса на заразяване, но първо трябва бъдат изяснени техническите подробности и гарантирано опазването на личните данни. Предвижда се капацитетът на тестовете за коронавируса да достигнат 650 000 седмично.

Ваксина срещу короновируса е ключът към връщане към нормалния живот в обществото. Затова  правителството ще подкрепя всички организации в Германия и чужбина. Когато е е налична, ваксината трябва в най-кратки срокове да бъде осигурена за цялото население.

Решенията за отслабване на ограничителните мерки ще влезат в сила  идния понеделник  като се предвижда правителството и федералните провинции да се съвещават всеки 14 дни. Ако тези решения доведат до визирания резултат, ще е възможно да  бъдат обсъдени следващи мерки.

Ще положим усилия с малки крачки да съживим обществения живот, да осигурим на гражданките  и гражданите повече свобода и да възобновим нарушените процеси в икономиката – заключи канцлерката Ангела Меркел.

Информацията подотви Румяна Таслакова

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.