Германия се сбогува с Ангела Меркел

С тържествена заря – така на 2 декември 2021 година бе изпратена федералната канцлерка Ангела Меркел. В продължение на 16 години тя ръководеше германското правителство. А и все още служебно го ръководи, тъй като новият кабинет не е встъпил в длъжност.

Тази най-престижна военна церемония на страната протича по прецизно изработен сценарий и включва войници в парадна униформа, военни подразделения, факли и други тържествени елементи.

 

Желанията на Ангела Меркел

Човекът, в чиято чест се провежда церемонията, има право на музикални желания, които се изпълняват от музикалните ансамбли на Бундесвера. Това, което си пожела Ангела Меркел, предизвика усмивки по лицата на доста германци. Редом с една църковна песен, дългогодишната лидерка на страната си поиска песента на Хилдегард Кнеф „Искам дъжд от червени рози“. В първия куплет на тази песен се казва:

„На 16 години се врекох:
Всичко искам, всичко или нищо.“

Ангела Меркел, която в продължение точно на 16 години беше най-могъщата жена в Германия, първата жена начело на правителството и политик, който спечели признание и уважение по цял свят, сега си пожела точно тази песен, в чийто край се казва приблизително:

„Не се примирявам,
Искам да побеждавам,
Всичко искам, всичко или нищо.
Искам дъжд от рози червени,
Искам чудеса невидени,
Далеч от старото, начало ново.
Задръжте си дребнавите мечти,
Аз искам, искам, искам.“

 

Ангела Меркел излиза в пенсия. Но тя се пенсионира само като политик. Защото ако се придържаме към строфите от песента – 67-годишната Меркел изобщо не се отказва от живота, от желанията и мечтите си. И ако наистина й припишем думите от песента, ще видим дългогодишната канцлерка в нова светлина.

Ангела Меркел е родом от ГДР и в ранната си младост е била съпътствана от песента на Нина Хаген, която излезе през 1974. Мнозина твърдят, че и до днес всеки втори източногерманец знае наизуст текста на тази песен, от която особено впечатление прави следният стих: „Че хубаво бе тук, ха-ха, и кой ли ще повярва на това?“. Дали пък Ангела Меркел не ни демонстрира тънкото си чувство за хумор с този „носталгичен“ цитат за ГДР?

 

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.