Германия ще депортира още мигранти с отхвърлени молби за убежище

Споделете статията:

През 2016 г. Германия е депортирала рекордния брой от 80 000 мигранти, на които е било отказано убежище. Техният брой ще расте през 2017 г., заяви представител на правителството, цитиран от „Ройтерс“. С това решение, според информационната агенция, канцлерът Ангела Меркел се стреми да спечели обратно консервативните гласоподаватели преди изборите през септември.

Петер Алтмайер, ръководител на кабинета на германския канцлер и министър, съобщи пред консервативния таблоид „Билд ам Зонтаг“, че почти половината от 700 000-те молби за убежище през 2016 г. са били отхвърлени, с което ще се достигне рекорд в депортациите тази година.

Според Алтмайер е важно мигрантите, чиито молби са отхвърлени, както и чужденците, извършили престъпления, да бъдат изпратени в родината си, за да се поддържа високо ниво на обществена подкрепа за системата за даване на убежище. Германия прие повече от един милион мигранти през последните 18 месеца, често бягащи от войната и хаоса в Сирия, Ирак и Афганистан.

Търсещите убежище трябва да докажат, че ще бъдат преследвани в родината си. На мнозина, чиито молби са били отхвърлени, въпреки това им е било позволено да останат временно – практика, която някои от консервативните поддръжници на Меркел искат да се премахне.

Алтмайер каза в заключение, че се надява горната камара на парламента, където социалдемократите и зелените могат да блокират правителството, скоро да се приеме промяна на статута на Тунис, Алжир и Мароко, за да се позволи автоматично и бързо отхвърляне на търсещи убежище от тези страни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.