Германия: Започва работа пълномощникът на федералното правителство по борбата срещу антисемитизма

На 2 май в Германия е започнал да изпълнява задълженията си пълномощникът на федералното правителство за борбата срещу антисемитизма, съобщава радиостанция Дойче веле. Това е нов пост, той се появява за пръв път в историята на Германия. Длъжността е поверена на Феликс Клайн  (51 годишен). Преди това той е работил като пълномощник на Министерството на външните работи за отношенията с еврейските организации и проблемите на антисемитизма, имал е дипломатически ранг на посланик.

При встъпването си в длъжност той изрази безпокойството си от днешната ситуация в страната, добавя радиото. И цитира думите му, че „в Германия винаги е имало антисемитизъм, но съм шокиран от зачестилите случаи на антисемитски прояви“, казани от него в в интервю за вестник Зюддойче цайтунг.

В същото време той хвали голямото внимание на обществото към тази тема, което, по думите му, представлява „оръжие в борбата срещу антисемитизма“. Той дава пример – премахването на музикалната награда Ехо след като тя е била присъдена на рапърите Колегах и Фарид Банг за албум с песни, които имат откровено  антисемитско съдържание.

Клайн подкрепя идеята за водене на регистър на антисемитските прояви в Германия. Той казва, че създаването на този списък ще е една от първите и най-важни задачи, с които ще се заеме на новия си пост. Според думите на пълномощника този ход ще помогне да се покаже противоречивостта на полицейската статистика, според която в Германия повече от 90 процента от всички правонарушения с антисемитски характер биват извършвани от десни радикали. Но според мнението на представители на еврейските общини в Германия, главната заплаха не идва от деснорадикалните среди, казва Клейн.

Новият пълномощник призовава мюсюлманските общини в Германия да участват в борбата с антисемитизма. Според него това би отправило  положителен сигнал към германското общество.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.