“Алтернатива за Германия” е в разрив заради антисемитизъм

Споделете статията:

Тринадесет депутати от германските регионален парламент от антиимигрантската „Алтернатива за Германия” напуснаха заради антисемитски възгледи на свой колега. Това, според агенция “Ройтерс”, предизвика сериозно разцепление в крайнодясната партия.

В последно време партията увеличава подкрепата си в Германия и сега има места в осем от 16-те германски местни парламента

Но Волфганг Гедеон, бивш лекар, превърнал се в депутат от “Алтернатива за Германия” в южната провинция Баден-Вюртмеберг, предизвика възмущение с изявлението си, че отричането на нацисткия Холокост, в който са убити шест милиона евреи, е легитимно изразяване на мнение. Отричането на Холокост е престъпление в Германия.

Йорг Мойтен, водачът на парламентарната група на „Алтернатива за Германия” в Баден-Вюртенберг и съпредседател на партията на национално ниво, постави началото на разцеплението. Той и 12 други членове напуснаха регионалната парламентарна група, която се състоеше от 23-ма депутати.

„Антисемитизмът не може и не трябва да има място в „Алтернатива за Германия”, каза Мойтен. Групата вече отхвърли опита на Мойтен Гедеон да бъде изгонен от партията. Вместо това те замразиха членството му и отложиха независимата проверка на изказванията му.

Националните лидери на „Алтернатива за Германия” казаха в изявление, че в партията няма място за антисемитизъм и критикуваха онези, които са се противопоставили на изгонването на Гедеон.

„Бордът се дистанцира от членовете, които не напускат парламентарната група с Йорг Мойтен. Отсега нататък признаваме само него и депутатите, които се присъединяват към него като представители на „Алтернатива за Германия” в събранието на Баден-Вюртемберг,” съобщи бордът в изявлението си.

През май вицепрезидентът на „Алтернатива за Германия” Александър Голан предизвика сериозен скандал, като каза, че германците не трябва да живеят до футболната звезда Жером Боатен, роден в Берлин с баща от Гана.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.