Германската фирма Biontech и американският фармаконцерн Pfitzer стартират днес първата в Германия клинична студия за ваксина срещу Ковид-19

Споделете статията:

Днес  федералният институт Паул Ерлих издаде разрешение за първата фаза на програмата за ваксина  BNT162, предназначена за превенция срещу зараза с коронавирус.

Предвижда се в да бъдат тествани кръгло 200 здрави доброволци. Изследването на кандидатите е пръв крайъгълен камък по пътя към сигурна и ефекасна ваксина срещу Ковид-19 за населението на Германия и света  – съобщи Институтът Паул Ерлих , който изследва и оценява биомедицински лекарства за хора и имунобиологични лекарства за животни и има право да разрешава клинични проучвания както и да проверява евентуални странични въздействия. Общи са предвидени четири клинични фази с разработена от Biontech субстанция от групата на генобазираните ваксини. Ваксината не съдържа антигени на коронавируса, а доставя на организма един вид схема, по която той сам да създаде защитата срещу вируса.

 

В първата фаза ще бъдe изследвано как организмът на кандидатите реагира на ваксината.  Във втората фаза ще бъдат тествани 1000 души, за да се установи  дали ваксината има очакваното въздействие и дали изгражда защитни функции в организма. 20 000 души ще участват в третата фаза, за да се провери как ваксината се отразява на такъв голям брой пациенти и дали тя има странични въздействия.

След трите клинични студии Институтът Паул Ерлих ще анализира в четвъртата фаза дали тестовете могат да бъдат проведени коректно и едва тогава ще е възможно да се разреши официално ваксината.

 

Досега една от главните цели на Biontech е да създаде имунна терапия срещу раковите заболявания. Общо кръгло 1700 души в света участват в изследванията  на Biontech. Реномирани партньори от икономиката са и френският фармаконцерн Sanofi и  германският химически концерн Bayer. И фондацията на Бил Гейтс инвестира във фирмата. За разработването на ваксина срещу коронавируса германската фирма  работи и със съдействито на китайската фирма Fosun Pharma.  За клиничните изследвания ще са необходими много средства: Pfitzer обяви, че ще отпусне на първо време 185 милиона долара и че ако тестовете обещават успех, ще са възможни до 563 милиона долара.

 

Засега не е е възможно да се каже кога ще бъде произведена сигурна и ефикасна ваксина. Обикновено за клиничните изследвания и производството на ваксини са необходими 18 месеца.

Информацията изготви

Румяна Таслакова

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.