Германската опозиция призовава за отмяна на закон за онлайн речта на омраза

Германски опозиционни партии призоваха за отмяна на нов закон целящ да изчисти социалните медии от речта на омразата, с твърдението, че не е правилно частните компании да решават дали постовете са незаконни, или не, предава Ройтерс.

Законът, който влезе в сила на 01.01.18 г., може да наложи глоби до 50 милиона евро на сайтове, които не премахват постове с реч на омразата. Това обаче породи страховете, че Туитър, Фейсбук и други социални медии биха блокирали повече съдържание, отколкото е необходимо.

Досега Туитър е изтрил анти-мюсюлманските и анти-имигрантски постове на Алтернатива за Германия и е блокирал акаунта на сатиричното списание „Титаник”, след като то е пародирало коментарите на крайно дясната партия.

Никола Беер, генерален секретар на либералната партия Свободни демократи, каза пред вестника „Велт ам Зонтаг”, че преследването от страна на властите трябва по-скоро да е оборудвано с инструменти за налагане на закона в интернет, отколкото да остави решенията за законността на постовете да се взимат от операторите на медийните платформи.

„Последните няколко дни ясно показаха, че частните доставчици не винаги са способни да вземат правилното решение за това дали вероятните криминални изявления, направени онлайн са незаконно, сатирично или безвкусно  изразяване на мнение, което по никакъв начин не може да бъде толерирано в едно демократично общество”, казва тя.

Беер добавя, че съществуващият закон трябва да бъде заменен с „подобаващ и удачен”.

Симон Петер, лидер на Зелените, заяви пред същия вестник, че е неприемливо американски компании като Туитър да влияят върху свободата на словото в Германия, имайки предвид случилото се с акаунта на Титаник.

Според нея мрежи като Туитър трябва да поемат отговорност за постове на платформите си, но „без да получават ролята на съдии”. След като блокирането на „Титаник”, говорител на Туитър заяви, че компанията не прави коментари върху индивидуални акаунти поради съображения за сигурност и неприкосновеност.

Зара Вагенкнехт, парламентарен лидер на радикалната Левица, публично заяви, че партията й подкрепя инициативите за отмяна на закона. „Този закон е шамар в лицето на всички демократични принципи, защото в една конституционна държава съдилищата, а не компаниите взимат решения за това кое е законно и кое не”, каза тя.

Алтернатива за Германия вече е обявила, че смята да подаде жалба срещу закона.

В четвъртък най-продаваният немски вестник „Билд” също се обяви против закона с твърдението, че той е срещу свободата на словото и превръща в мъченици анти-имигрантски настроените политици, чиито постове са изтрити.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.