Германската полиция разпръсна крайнодесни протестиращи срещу изолацията

Германската полиция разпръсна малки групи крайнодесни екстремисти в източния град Кемниц, които се събраха в нарушение на съдебно решение, че протести не може да се провеждат заради пандемията от коронавирус, предаде ДПА. Полицейски говорител каза, че операцията е продължила и в късните часове.

 

По-рано второинстанционен съд в провинция Саксония постанови, че градските власти в Кемниц не са длъжни да издават разрешение на групата, за да демонстрира, тъй като протестите са забранени, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Групата „Про Кемниц“ беше внесла искане за демонстрация с 500 участници срещу мерките за изолация. Градската управа отказа, обаче първоинстанционен съд се произнесе, че протестът може да се състои, но само с 15 участници.

На планирания вчера протест в Берлин полицията ще следи по-строго за спазване на мерките за дистанциране, каза говорителка.

 

През последните няколко съботни дни неколкостотин души се събираха в центъра на Берлин, за да демонстрират срещу ограниченията, свързани с коронавируса, които смятат за нарушение на основни техни права./ БТА

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.