Германски общини: Позволете ни да приемем още бежанци!

Десетки германски общини, в това число Потсдам, Берлин и Дюселдорф, настояват правителството на Ангела Меркел да им разреши да приемат бежанци, спасени в Средиземно море. Представителите на градските управи обявиха на съвместна пресконференция, че носят хуманитарна отговорност да променят настоящата ситуация по отношение на миграцията.

Европейските политики по темата за спасяване и разпределяне на мигранти са в застой.

“Готови сме да приемем повече хора, ако ни бъде разрешено”, заяви кметът на Потсдам, който е член на инициативата “Градове на сигурния пристан”. И още: “В момента наблюдаваме политика на изчакване, която е обратното на действие”.

Затова общините от “Градове на сигурния пристан” настояват да получат веднага разрешение да приемат мигрантите, спасени в Средиземно море, които в момента са блокирани в Гърция, Италия и други крайбрежни държави.

Инициативата е основана през юни 2019 от 13 германски общини, а днес броят им е нараснал на 120. Сега те очакват от правителството да задейства член 3, параграф 1 от Закона за пребиваване, който разрешава даването на специален хуманитарен статут.

“Гласът на общините по темата трябва да тежи повече“, смятат от Службата по миграция и интеграция в Дюселдорф. Градът може да приеме още 5 хиляди човека.

90% от германците са на мнение, че законите за убежище трябва да бъдат променени, за да отговорят на предизвикателствата, пред които са изправени средиземноморските държави. “Щом хора се давят в Средиземно море, очевидно не се прави достатъчно (от правителството)”, разсъждават мнозина.

След решението на Ангела Меркел през 2015 година да отвори границите за почти 1 милион търсещи убежище правителството й си постави за цел да търси баланс между “насърчаването на интеграцията и контролирането на имиграцията”.

Германия прие законодателство, което приоритизира интеграцията на търсещите убежище от Сирия и други раздирани от война нации, и въведе процедура за обслужване на кандидат-бежанците само на едно гише.

Миграцията остава водеща политическа тема за германците, наливаща вода в мелницата на крайнодесните. Правителството на Меркел също така ускори депортациите и обсъжда по-сериозно полицейско присъствие на границите, за да предотвратява опитите за нелегално влизане.

На фона на объркващата правна и политическа ситуация група от държави, сред които Германия, Малта, Италия и Франция, постигнаха договорка, според която спасяваните мигранти ще бъдат разпределяни сред страните членки. Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер заяви, че Германия ще приеме една четвърт от спасените в морето.

По данни на ООН почти 95 хиляди са се отправили към Европа през Средиземно море през миналата година въпреки спорните сделки с Турция и Либия да задържат мигрантите на тяхна територия. От тях над 1200 души са се удавили.

Представител на германското вътрешно министерство заяви, че министър Зеехофер е готов да обсъди плана на инициативата, макар още да няма насрочена конкретна среща. Общините от “Градове на сигурния пристан” са потърсили контакт с вътрешното министерство още преди основаването на групата, но не са получили отговор.

“Каква е алтернативата на това да спасим хората в морето? Да ги оставим да се удавят ли?”, пита кметът на Потсдам Майк Шуберт. По думите му с всеки изминал ден нараства делът на хората, които настояват да бъде сложен край на тази катастрофа.

със съкращения

източник

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.