Германски общини: Позволете ни да приемем още бежанци!

Десетки германски общини, в това число Потсдам, Берлин и Дюселдорф, настояват правителството на Ангела Меркел да им разреши да приемат бежанци, спасени в Средиземно море. Представителите на градските управи обявиха на съвместна пресконференция, че носят хуманитарна отговорност да променят настоящата ситуация по отношение на миграцията.

Европейските политики по темата за спасяване и разпределяне на мигранти са в застой.

„Готови сме да приемем повече хора, ако ни бъде разрешено“, заяви кметът на Потсдам, който е член на инициативата „Градове на сигурния пристан“. И още: „В момента наблюдаваме политика на изчакване, която е обратното на действие“.

Затова общините от „Градове на сигурния пристан“ настояват да получат веднага разрешение да приемат мигрантите, спасени в Средиземно море, които в момента са блокирани в Гърция, Италия и други крайбрежни държави.

Инициативата е основана през юни 2019 от 13 германски общини, а днес броят им е нараснал на 120. Сега те очакват от правителството да задейства член 3, параграф 1 от Закона за пребиваване, който разрешава даването на специален хуманитарен статут.

„Гласът на общините по темата трябва да тежи повече„, смятат от Службата по миграция и интеграция в Дюселдорф. Градът може да приеме още 5 хиляди човека.

90% от германците са на мнение, че законите за убежище трябва да бъдат променени, за да отговорят на предизвикателствата, пред които са изправени средиземноморските държави. „Щом хора се давят в Средиземно море, очевидно не се прави достатъчно (от правителството)“, разсъждават мнозина.

След решението на Ангела Меркел през 2015 година да отвори границите за почти 1 милион търсещи убежище правителството й си постави за цел да търси баланс между „насърчаването на интеграцията и контролирането на имиграцията“.

Германия прие законодателство, което приоритизира интеграцията на търсещите убежище от Сирия и други раздирани от война нации, и въведе процедура за обслужване на кандидат-бежанците само на едно гише.

Миграцията остава водеща политическа тема за германците, наливаща вода в мелницата на крайнодесните. Правителството на Меркел също така ускори депортациите и обсъжда по-сериозно полицейско присъствие на границите, за да предотвратява опитите за нелегално влизане.

На фона на объркващата правна и политическа ситуация група от държави, сред които Германия, Малта, Италия и Франция, постигнаха договорка, според която спасяваните мигранти ще бъдат разпределяни сред страните членки. Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер заяви, че Германия ще приеме една четвърт от спасените в морето.

По данни на ООН почти 95 хиляди са се отправили към Европа през Средиземно море през миналата година въпреки спорните сделки с Турция и Либия да задържат мигрантите на тяхна територия. От тях над 1200 души са се удавили.

Представител на германското вътрешно министерство заяви, че министър Зеехофер е готов да обсъди плана на инициативата, макар още да няма насрочена конкретна среща. Общините от „Градове на сигурния пристан“ са потърсили контакт с вътрешното министерство още преди основаването на групата, но не са получили отговор.

„Каква е алтернативата на това да спасим хората в морето? Да ги оставим да се удавят ли?“, пита кметът на Потсдам Майк Шуберт. По думите му с всеки изминал ден нараства делът на хората, които настояват да бъде сложен край на тази катастрофа.

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.