Германски политик от турски произход: мюсюлманите също се страхуват от терористите

Мюсюлманите също толкова много се страхуват от терористите, колкото и немюсюлманите. Това съпредседателят на германската партия „Зелените“ Джем Йоздемир в реч по време на конференция на партията, проведена на 20 ноември в град Кале. Превод на речта на български език беше публикуван в блога на Марина Лякова – изследователка на миграцията, която живее в Германия.

„Но ще ви кажа – никоя Свeщена книга не е над човешките права, никоя Свещена книга не е над конституцията на Федерална република Германия, скъпи приятели, и това трябва да е абсолютно ясно на всеки. Никой представител на която и да е религия няма право да предначертава на една жена с кого тя да сключи брак и дали да сключи брак. И никой представител на което и да е вероизповедание не може да решава дали хомосексуални мъже или жени могат да сключват брак. Това те ще си решат самостоятелно. И това право ще защитаваме навсякъде по света“, призовава немският политик.

В речта си Йоздемир изразява скръб за смъртта на жертвите в Париж, като подчертава, че с мултикултурността си този град символизира същността на Европа. В същото време, той изразява съболезнования и за жертвите от атентатите в Бейрут, Анкара, Нигерия и Мали, както и за хората в Сирия и Ирак, които всекидневно стават жертви на ИДИЛ.

Йоздемир обръща внимание върху отговорността, която носи Европа и, в частност, Германия, за ислямския тероризъм. Той припомня строителството на академията „Крал Фахт“ в Бон, на чието откриване присъстват немски политици и в чийто учебни планове, разработени в Саудитска Арабия, влизат знания и умения като например „как да се отреже ръка, как да се бичува човек, как да се обезглави някой, как да се разпъне човек на кръст, как да се държат роби“.

Съпредседателят на „Зелените“ в Германия нарича двуличие факта, че Саудитска Арабия и страните от Персийския залив са търговски партньори на страната, която им продава оръжия и в същото време се противопоставя на ИДИЛ. Според него няма да има успех срещу тероризма, докато тези практики не престанат. Той припомня, че преди 10 години новодошлата на власт Ангела Меркел заменя идеята за членство на Турция в ЕС с „привилегировано партньорство“, а днес, когато Турция става все по-авторитарна, тя отново повдига темата за членството ѝ в ЕС.

Джем Йоздемир, който се идентифицира като мюсюлманин, смята, че саудитският уахабизъм е сърцевината на проблема, но е погрешно да се приравнява тероризмът с цяла една религия. Според него човек трябва да е свободен да интерпретира думите на Мохамед в съвременния контекст без страх за живота си, както и да смени религията си. Той смята, че в последно време умереният ислям отстъпва пред радикалния и единственият начин да се спре този процес е да не се допуска разделение между мюсюлманите и останалите – християни, атеисти и т.н.

„Ние сме на страната на онези, които и в мюсюлманските страни застават на страната на демокрацията, на човешките права, на просвещението, на ценностите, споделяни от Обединените нации“, казва Йоздемир. Според него в настоящия момент не трябва да се разделя обществото и да се чувстват изолирани мюсюлманските младежи.

„Лично аз вярвам, че Господ, ако съществува, е разпределил глупостта между народите и религиите равномерно. Който не ми вярва, ще го поканя да дойде с мен в понеделник в Лайпциг или в Дрезден, за да види демонстрациите на ПЕГИДА и ЛЕГИДА и да се убеди, че действително е така. Затова още по-важно е да заявим, че сме срещу всяка форма на фанатизъм и екстремизъм, независимо дали става дума за ислямисти или за десни радикали. Едното не е по-добро от другото“, твърди още той.

Йоздемир е роден в семейство на турски гастарбайтери. През 1994 година става първият депутат от турски произход в Бундестага. Речта му е преведена на български език от Марина Лякова, преди да е публикувана като текст на немски език.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.