Германски политици предлагат „европейски отговор на бежанския въпрос“

С концепция за единна европейска позиция по отношение на бежанците излязоха немските политици Зигмар Гарбиел (вицеканцлер и министър на икономиката в правителството на Меркел) и Франк-Валтер Щайнмайер (външен министър). Двамата членове на Социалдемократическата партия публикуваха план в десет точки в неделното издание на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ на 23 август.

В плана на Габриел и Щайнмайер се предлага условията за прием на бежанци навсякъде в ЕС да отговарят на човешкото достойнство, да има единен европейски кодекс за предоставяне на убежище, бежанците в Европа да бъдат справедливо разпределени. Двамата социалдемократи предлагат да се реформира така нареченият Дъблински регламент за разпределение на търсещите убежище, според който те трябва да кандидатстват за статут в първата сигурна страна, в която влязат, защото това натоварва най-много страните, които са на външните граници на ЕС. Според тях има потребност от общо европейско управление на границите, което не се свежда само до охраната им, а включва и обща европейска отговорност при регистрирането и подпомагането на пристигащите бежанци. Те подчертават, че Средиземно море не бива да се превръща в масов гроб за бежанци.

Позицията на Зигмар Габриел и Франк-Валтер Щайнмайер е публикувана в контекста на „безпрецедентни“, по думите на миграционния експерт Анна Кръстева в интервю за агенция „Фокус“, стойности на бежанския поток към Европа. „Още през лятото на настоящата година е надминат целия поток от 2014 г. – 280 000, като броят от 340 000 за полугодието януари-юли 2015 г. е три пъти по-висок от този за същия период миналата година – 123 000“, казва Кръстева.

Германия очаква тази година да приеме около 800 000 бежанци. „Германия не е на европейския вход, но е европейският бежанско-имиграционен център – приема 40% от целия поток“, обръща внимание Анна Кръстева.

Вчера министърът на вътрешните работи на Германия призова към строги мерки по отношение на неонацистите и расистите, които нападат бежанци, и предупреди, че към тях ще има „нулева толерантност“. Това стана, след опит за нападение на център за бежанци в близост до Дрезден, хвърляне на фойерверки и бутилки срещу полицията и възгласи „Хайл Хитлер“.

Статията на Зигмар Габриел и Франк-Валтер Щайнмайер е преведена на български език от Марина Лякова, миграционен експерт в Германия. Marginalia публикува десетте точки, предложени от двамата социалдемократи:

  1. Навсякъде в ЕС при приемането на бежанци трябва да се създадат условия, които отговарят на човешкото достойнство. За тази цел имаме нужда от стандарти за целия ЕС, които да се спазват от всички страни членки на ЕС.
  2. Единен европейски кодекс за даване на убежище на нуждаещите се от закрила бежанци трябва да гарантира бежански статус в целия ЕС. В перспектива ще се нуждаем от една нова, много по-амбициозна интеграция на европейската политика по отношение на бежанците и търсещите убежище.
  3. Имаме нужда от справедливо разпределение на бежанците в Европа. Както никога досега гражданите в нашата страна се ангажират с приемането и интеграцията на бежанците. Тази солидарност ще има дълготрайно съществуване само ако всички виждат, че в Европа има справедливост. Състояние, при което, както днес, само няколко държави-членки носят цялата отговорност, е също толкова непоносимо, както и съществуването на една система, която разпределя тежестта върху тези страни, които по случайност са се оказали на външната граница на ЕС. Затова трябва да реформираме съществуващата Дъблинска система. Имаме нужда от задължителни и ясни критерии за формиране на бежански квоти на всички страни членки, които да отговарят на техните възможности.
  4. Европа има нужда от общо управление на границите. При това не може да става дума само за охрана на границите. Имаме нужда от обща европейска отговорност при регистрирането и асистирането на пристигащи бежанци.
  5. Трябва веднага да помогнем на онези ЕС-държави, които понастоящем са особено натоварени. Като единствена държава от ЕС Германия предостави незабавна помощ, за да се подобри състоянието на бежанците на гръцките острови. ЕС и страните членки трява да действат по-ефикасно и трябва да окажат бърза финансова и практическа подкрепа на държавите, които първи посрещат бежанци. При нас, в Германия, трябва да се погрижим за това, общините да се справят с огромните предизвикателства. За тази цел трябва да ги подкрепяме с пари трайно и систематично.
  6. Не бива да наблюдаваме безучастно как хора рискуват своя живот по пътя насам. Средиземно море не бива да се превръща в масов гроб за отчаяни бежанци. Тук залогът е хуманитарното наследство на Европа, нашият европейски човешки идеал. През пролетта предприехме едно съвместно усилие за спасяване на попадналите в бедствие по море. Това усилие трябва да бъде продължено, като за тази цел трябва да дадем на ЕС съответните капацитети.
  7. Дългосрочно можем да помагаме на нуждаещите се от защита бежанци само ако онези, които нямат право на защита се завърнат в родните си страни. За тази цел споразуменията за репатриране трябва да бъдат поставени в основата на нашите отношения със съответните страни, като също трябва да бъдем готови, в зависимост от конструктивноста на това сътрудничество, да предоставим техническа и финансова подкрепа на тези страни.
  8. В ЕС трява да се споразумеем кои държави са сигурни страни на произход. Всички държави от Западните Балкани се стремят към членство в ЕС. С добри основания сме им дали перспективата за членство. Това обаче означава, че не можем да ги третираме като държави, които преследват гражданите си. В бъдеще държава, която изпълнява критериите за членство в ЕС, трябва да бъде третирана като сигурна страна на произход.
  9. Германия има нужда от закон за имиграцията. Имаме нужда от умна, контролирана политика за имиграция, която да прави възможна легалната трудова миграция. Системата за предоставяне на убежище трябва да бъде облекчена.
  10. Новите политически иницативи за предотвратяване на причините за напускане на страните от Близкия Изток и Африка са част от една всеобхватна европейска политика по отношение на предоставянето на убежище, на бежански статус и на миграция. Концентрираните усилия за създаване на икономически растеж и на истински икономически и социални перспективи, особено за младите хора в тези държави, трябва да протичат паралелно със стабилизирането на разпадащи се държави, потушаването на насилието и гражданската война. Всички усилия на международната общност, преди всичко на ЕС и на ООН, трябва да се съсредоточат в тази посока.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.