Германските анти-ваксъри присвояват символа на нацистката съпротива Софи Шол

 

Софи Шол, германската фигура на съпротивата, екзекутирана от нацистите, родена преди 100 години в неделя, се е превърна в емблема на смелост и национален герой за мнозина. Но наследството на младата жена, осъдена на жестока смърт за разпространение на антинацистки брошури, наскоро бе присвоено от анти-ваксърското и анти-маскърското движения в Германия, за ужас на историците и еврейската общност, съобщава France24.

На демонстрация през април една жена се е загърнала с плакат изобразяващ снимка на Софи Шол.

„Истинската вреда се нанася от онези милиони, които искат да„ оцелеят “. “Ние сме честни мъже, които просто искат да бъдат оставени на мира “, са думи, изричани от известната кампания на съпротивата.

 

Дори една от нейните племенници, Джулиан Айхер, е говорила на видно място на демонстрации на откровените скептици(инакомислещите – б.р.), включително на сцена, украсена с бели рози – напомняйки името на съпротивителната група на Шол. В страна, в която десният екстремизъм се разглежда като заплаха номер едно за сигурността и където през 2020 г. са регистрирани рекорден брой ксенофобски и антисемитски престъпления, историците твърдят, че присвояването на паметта на Шол е дълбоко тревожно. Някои също така предупреждават, че самата демокрация се атакува в момент, когато живите свидетели на Втората световна война са намалели значително. “Чрез банализиране на Холокоста и диктатурата тези активисти застрашават демокрацията”, каза Лудвиг Шпаенле, комисар по антисемитизма в Бавария.

На 22 февруари 1943 г. Шол и нейният по-голям брат Ханс, и двамата членове на малка група на съпротивата, наречена Бяла роза, са били обезглавени в затвора в Щаделхайм в Бавария след кратък процес. Те са признати за виновни за разпространението на брошури на територията на Мюнхенския университет, след като оказват съпротива. В брошурите са разказани ужасите на Третия райх на членове на нацистки организации в младежките им години. Софи Шол, родена на 9 май 1921 г., се е превърнала в най-известното лице на съпротивителното движение, а нейните снимки с подстриганата коса и решителна усмивка са станали емблематични. Вече стотици училища и улици носят името й, а през 2003 г. тя е обявена за четвъртия любим германец на страната след Конрад Аденауер, Мартин Лутер и Карл Маркс.

Политическата класа на страната също обича да пробужда спомена за младата студентка по биология, която се изправя срещу нацистите. Парадоксално, но през 2017 г.  крайнодясната AfD заявява, че Шол щеше да им даде своя глас. Героичният й образ на съпротивата е присвоен от протестиращи срещу ограниченията на коронавируса в Германия, които често се опитват да се сравняват с жертвите на нацистите. Някои протестиращи са били забелязвани да носят жълти звезди, подобни на онези, които евреите са били принудени да носят под нацистите, носейки думите „не ваксинирани“. Други са носели униформи за концентрационни лагери, но и плакати с надпис “Impfen macht frei” (“Ваксинацията те освобождава”), препратка към надписа “Arbeit macht frei” (“Работата те освобождава”) на входа на Аушвиц.

“Чувствам се като Софи Шол, защото съм активна в съпротивата от месеци”, заявява протестиращ на митинг срещу ограниченията на вирусите в Хановер през ноември, което доведе до широко осъждане. “Последователите на конспиративните теории обичат да си представят себе си като жертви, като същевременно демонизират и делегитимират демократичното поле”, каза Самюел Залцборн, ключова фигура в  Берлин за борба с антисемитизма. Според Йенс-Кристиан Вагнер, германски историк, специализиран в нацистката епоха, присвояването на Софи Шол от анти- маскърското движение показва загуба на „историческа информираност“ сред части от германското население. “Тя вече не може да се защитава, когато е инструментализирана за тези цели, или когато крайната десница пренаписва историята и настоящето, като преобръща вината. Това ме притеснява”, каза той. Германската вътрешна разузнавателна агенция заяви, че ще наблюдава движението “Querdenker”, особено гласовита група против блокиране, заради опасенията, че представлява заплаха за демокрацията и има връзки с десния екстремизъм.

 

 

 

 

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.