Германските медии припомнят загрижеността на Съвета на Европа заради „отрицателното обществено мнение“ в България към бежанците

Няколко германски издания пишат за отношението към бежанците и мигрантите в България и в тази връзка цитират казаното от Папа Франциск. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” отбелязва: „Франциск призова България да приема мигрантите с отворени обятия – един апел, който не предизвиква вълна от въодушевление в най-бедната страна от ЕС, издигнала висока ограда по границата си с Турция“, пише Дойче Веле.

По същата тема „Ди Цайт“ пише: „Загрижеността на папата влиза в ярък контраст с официалната политика. Министър-председателят Бойко Борисов многократно изразява задоволството си от факта, че благодарение на бежанския пакт с Турция „миграционният натиск по българо-турската граница е нулев“. (…) Преди една година Съветът на Европа изрази загрижеността заради „отрицателното обществено мнение“ в България по отношение на бежанците. Държавата-членка на ЕС води твърд курс по отношение на мигрантите; границата с Турция е затворена с бодлива тел. Според официалните данни, броят на бежанците, които подават молба за политическо убежище в България, е спаднал за четири години от 20 000 на 2 500″.

Католическата осведомителна агенция КНА съобщава за посещението на папа Франциск в Центъра за бежанци и мигранти в периферията на София. По този повод агенцията пише, че папата е направил връзка между отношението на българите към мигрантите и факта, че самата страна страда от отлив на население. В кореспонденцията четем: „Още в неделя Франциск призова правителството и политиците да не отблъсват мигрантите. Самата България добре познава „драмата на емиграцията“, каза той“. В тази връзка агенцията припомня, че България, заедно с Австрия, Унгария, Полша, Чехия и Словакия, отхвърли Пакта на ООН за миграцията, изработен през декември на срещата в Мароко. „По въпроса за подсигуряването на външните граници на ЕС България води твърд курс“, коментира КНА.

За емиграцията и имиграцията като две страни на един и същи медал пише и швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг”: „В словото си Франциск обърна внимание на драстичния спад на населението в страната. В момента България изживява последиците от решението на 2 милиона нейни граждани да напуснат страната в търсене на по-добри професионални перспективи“, цитира вестникът думите на папата.

/със съкращения/

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.