Героизъм по време на трагедията в Нова Зеландия

В хода на разследването на терористичния акт в Крайстчърч, стават известни героичните опити за противопоставяне на убиеца, избил 50 души в две джамии в Нова Зеландия, съобщава Ройтерс. Разкритията се случват, докато властите се подготвят да дадат телата на жертвите на семействата им за погребение.

Австралиецът Брентън Тарант, 28, вероятен бял супремасист, бе обвинен в убийство в събота. Престъпникът няма право на пускане под гаранция и ще се върне в съда на 05 април, където вероятно ще му бъдат повдигнати още обвинения.

Петъчните атаки в Крайстчърч, които министър председателят Джасинда Ардърн окачестви като тероризъм, са най-страшното масово убийство в Нова Зеландия в мирно време. Ардърн също така заяви, че иска да говори с представители на Фейсбук за разпространяването на живо на кадри от нападението над една от джамиите, както и за това, че минути преди насилието да започне, е бил постнат онлайн чрез линкове до съответните акаунти в социалната медия „манифест”, който обявява имигрантите за „нашественици”.

Но освен шок, ярост и обвинения, обзели Нова Зеландия през последните два дни, се появиха и разкази за героизъм и саможертва.

Абдул Азис, 48, получи благодарност и признание, че се е изправил срещу стрелеца във втората джамия и е предотвратил избиването на още хора. Азис, дошъл от Афганистан, изтичал извън джамията след започването на стрелбата и взел пушката, която стрелецът изпуснал. В нея нямало патрони.

„Исках да го изгоня от храма”, разказва Азис. „Той излезе и седна в колата си, а аз хвърлих пушката по него. Той ме напсува и потегли”.

Друг мъж, Наим Рашид от Пакистан, се опълчва на стрелеца малко преди да бъде убит, предава ББС. 21-годишният син на Рашид, Тала, също е застрелян от терориста.

Броят на жертвите достигна 50, след като полицията откри още един труп в джамията Ал Нур, където повече от 40 души умират, след като стрелецът нахълтва вътре и открива огън срещу поклонниците с полуавтоматична пушка, а след това тръгва да атакува втората джамия.

Полицията обискира колата на заподозрения и го арестува, след като той напуска и втората джамия в предградието Линууд.

Полицейският комисар Майк Буш заяви, че убиецът е бил задържан 36 минути след като полицията е била извикана и че той е единственият обвиняем във връзка със стрелбите. Тримата души задържани по-рано не са били съучастници, поясни Буш.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.